Nieświadoma sprzedaż podrobionego urządzenia.

• Autor wątku Autor wątku inslander
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inslander

Ok 1,5 roku temu wystawiłem urządzenie na aukcji internetowej, nie będąc świadomym posiadanego urządzenia wpisałem jego dokładny model w google i z rzetelnego źródła wkleiłem informacje na ów aukcję.
Urządzenie zostało wysłane do kupującego, po czym dowiedziałem się, iż po odebraniu go urządzenie jest tanią chińską podróbką, w aukcji zastrzegłem sobie prawo do przemyślanego zakupu, ponieważ nie przyjmuję zwrotu, ale po kilku wiadomościach w końcu ustaliliśmy z kupującym, że może urządzenie zwrócić, a ja oddam mu gotówkę.
Po kilku dniach dostaję wiadomość, że urządzenie jest uszkodzone, wtedy powiedziałem, że nie przyjmę urządzenia ponownie, dopóki nie zostanie ono naprawione na koszt kupującego bądź nie zostanie mi zwrócona część kosztów za naprawę.
Kupujący poszedł na policję i zgłosił, że został oszukany, wciśnięto mu podróbkę i nie ma prawa do odzyskania pieniędzy, na komendzie zeznałem, że nie wiedziałem o tym, że urządzenie to nielegalna kopia, oznajmiłem, że oddam gotówkę ale gdy otrzymam sprawne urządzenie, oraz ów urządzenie oddaje w ręce policji a także pomogę policji w ew. poszukiwaniu poprzedniego sprzedawcy tego urządzenia (oddam maile wymienione ze sprzedającym).
Ogólnie rzecz biorąc do dziś nie ma odezwu w tej sprawie, ale myśli czasem nie dają mi spać. Chciałbym sprawę zakończyć "polubownie" (o ile można teraz tak to nazwać) i zastanawiają mnie jakie konsekwencje mogą zostać wyciągnięte. Nigdy nie byłem karany, i przez mój brak doświadczenia z urządzeniami elektronicznymi jest jak jest :? czy ktoś może wypowiedzieć się w tej sprawie?

Powrót