Nieświadome kupno skradzionej rzeczy. Sprawdzenie pisma o polubowne załatwienie spraw

• Autor wątku Autor wątku XMaLaKX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

XMaLaKX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam serdecznie.

Prowadzę komis komputerowy i RTV. Skupiłem kamerę profesjonalną marki Sony. Niestety kamera okazała się kradziona i musiałem ją zwrócić prawowitemu właścicielowi. Chcę teraz odzyskać pieniądze od osoby , która mi tę kamerę sprzedała. Zanim założę sprawę w sądzie chcę wysłać jej pismo do polubownego rozwiązania sprawy. Pewnie nic to nie da , ale w razie co chce mieć papier w sądzie , że próbowałem się dogadać.

Napisałem takie coś :

Poznań, 31 Października 2014
DANE MOJEJ FIRMY
WEZWANIE PRZEDSĄDOWE

Wezwanie dla :
DANE OSOBY KTÓRA MI SPRZEDAŁA KAMERE

W nawiązaniu do dokonanej przez Panią sprzedaży kamery Marka kamery wraz z mikrofonem Sony oraz 3 akumulatorami i torbą wzywamy Panią przed sądownie do zwrócenia poniesionej z tego tytułu korzyści z kwocie xxx zł.
Na podstawie Art. 291. § 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
Kamera , która sprzedała Pani w naszej firmie pochodzi z kradzieży. Poświadczyła Pani nie prawdę podpisując umowę , w której jest paragraf oświadczający , że :

Sprzedający oświadcza, że sprzęt (towar) będący przedmiotem niniejszej umowy stanowi jego
własność, jest wolny od wad prawnych oraz praw osób trzecich, nie toczy się żadne
postępowanie, którego przedmiotem jest ten sprzęt (towar) i że nie stanowi przedmiotu
zabezpieczenia.
&

W nagraniu z monitoringu wspomina Pani również o tym , że posiada Pani inny sprzęt elektroniczny , który też chciała , by Pani sprzedać. Niestety ten sprzęt również pochodzi z kradzieży co sugeruje , że jest Pani świadoma , że rozporządza Pani kradzionym sprzętem.
Pragniemy rozwiązać sprawę polubownie i wzywamy Panią do zwrotu korzyści w kwocie 3000 zł , które Pani otrzymała.
W przypadku braku zwrotu w ciągu 14 dni od odebrania pisma zostanie skierowana przeciwko Pani sprawa do sądu.

POZDRAWIAM
IMIE I NAZWISKO

Czy będzie to dobre ? Powinienem coś zmienić ? zamieścić jakiś inny artykuł.

Dziękuje z góry za pomoc.

Pozdrawiam

Treść wydaje się być O.K.
Dobrze byłoby podać znaki szczególne sprzętu, najlepiej numery seryjne.

Ok umieszczę numer seryjny w piśmie :) Dzięki za odpowiedź :)

Witam.

Chyba źle się wyraziłem :) Zwał jak zwał :) Skup , komis , lombard. Skupujemy sprzęt RTV , IT za gotówkę i później sprzedajemy trochę drożej.

Pzdr

Powrót