nieswiadomie wymeldowany

• Autor wątku Autor wątku tpietras
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tpietras

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moj ojciec wymeldowal mnie rok temu z mieszkania w ktorym nie przebywamy. Ja bylem za granica a on mieszkal u swojej nowej zony. Nie powiedzial mi ze mnie wymeldowal i ze kupil to mieszkanie.Czy mam jakas szanse ponownego zameldowania ? Czy jest sens Zrobic sprawe cywilna ?

Art. 15. 2. Organ gminy wydaje na wniosek strony lub z urzędu decyzję w sprawie wymeldowania osoby, która opuściła miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 2 miesiące i nie dopełniła obowiązku wymeldowania się.
Lokal opuścił Pan dobrowolnie, opuszczenie miało charakter trwały, był Pan na obczyźnie. Moim zdaniem skarga do sądu administracyjnego nic nie pomoże. Wygląda na to, że decyzja została wydana zgodnie
z prawem. Sąd nie będzie miał podstaw do uwzglęnienia skargi.
Co innego, jeśli zostałby Pan zmuszony do opuszczenia lokalu!

[cytat:2hlknw12]Co innego, jeśli zostałby Pan zmuszony do opuszczenia lokalu![/cytat:2hlknw12]
Cytat:

No właśnie.Co to jest zmuszenie do opuszczenia lokalu?I jak to udowodnić ? W mojej sprawie prokuratura odmówiła wszczęcia dochodzenia.W uzasadnieniu podano,że sprawy zamieszkiwania między małżonkami - bo tego sprawa dotyczy - powinny być rozstrzygane w innych postępowaniach, co też uczyniłem.I na tej podstawie - odmowa wszczęcia dochodzenia - przyjęto, że opuszczenie było dobrowolne.
I urząd napisał w decyzji,że postępowania o przywrócenie posiadania albo o ustalenie sposobu korzystania z mieszkania przez sąd rozwodowy nie są dla nich wiążące.
Czyli teraz chwilowo będę wymeldowany - jak WSA podtrzyma decyzję organu II instancji.A za 2 miesiące - po uprawomocnieniu się wyroku o przywrócenie posiadania udam się do urzędu i ponownie się zamelduję.Czy to ma sens ?

no w moim przypadku jest troszke inaczej bo moj ojciec nic mi o tym nie powiedzial ze mnie wymeldowal a widzial mnie wielokrotnie jak przyjezdzalem.Teraz mieszkanie jest wynajete i tez o tym nie wiedzialem.Dowiedzialem sie dopiero jak wlozylem klucz w zamek i nie pasowal :)

Powrót