nieświadomy zakup pirackiego oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku C4Urself
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

C4Urself

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Zwróciła się do mnie znajoma z pewnym problemem którego rozwiązania nie do końca jestem pewien. Otóż zakupiła dla swojego syna jakiś czas temu grę na allegro. Proces zakupu wyglądał tak, że po wpłacie pieniędzy otrzymała hasło do konta sprzedawcy na Playstation Network w którym znajdowała się kopia danej gry, którą można było zainstalować na swoim koncie i w ten sposób skopiować na swoje urządzenie. Oczywiście dla kogoś kto ma zielone pojęcie jest to ewidentny przekręt, niestety ta znajoma jak również jej syn nie mieli zielonego pojęcia, myśląc naiwnie, że jak coś jest na allegro to musi byc legalne. Oczywiście facet szybko wpadł i teraz moja znajoma jest wezwana na przesluchanie w tej sprawie.

teraz pytanie - jak ma sie zachowac? jak moze to rezegrac zeby nie zostac posadzona o paserstwo? Czy są jakieś argumenty łagodzące? A jeśli nie, to co jej grozi?

z góry dziękuje za odpowiedź

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Powiedzieć prawdę. Innej odpowiedzi tutaj nie dostaniesz - vide Regulamin §9.

okej, nie proszę tu o podanie mi dobrego kitu który może wcisnąć policji, przepraszam jeśli źle się wyraziłem. Mówiąc prawdę (co sam jej z resztą doradziłem) przyznaje się jednak do paserstwa. Czy "nieświadome paserstwo" jest argumentem łagodzącym winę, czy nadal grozi jej wyrok tak jakby kupiła to świadomie?

Przepis prawny:
Kodeks karny
Art. 292.
§ 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2.W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
To czy była w stanie ocenić prawidłowo okoliczności zważy Sąd.

Ostatnia edycja:
Powrót