Nieświadomy zakup podróbki.

• Autor wątku Autor wątku karol10000023
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol10000023

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Zakupiłem na portalu Olx telefon za pobraniem. Gdy odebrałem przesyłkę i obejrzałem telefon wiedziałem ze jest to podróbka.

Sprawa tyczy się " iphone 8 plus 256gb "taki był tytuł aukcji i tym się sugerowałem. Oraz faktem że był w kategorii produktów Apple.

"IPhone odebrany. Od godziny podpięty do ładowarki zero reakcji (ładowarka jak i kabel 100% sprawny) kiedy ostatni raz go pan uruchamiał?

Jednak jest troszkę większy problem a nawet BARDZO DUŻY, iPhone się uruchomił ale przykro mi to stwierdzić nie jest oryginalny Proszę się jutro do mnie odezwać To mój numer telefonu *** Chciałbym go zwrócić w jak najszybszym czasie jaki jest tylko możliwy!
Pozdrawiam Karol.“

Na co pan mi odpowiedział ze napisał w aukcji ze telefon jest repliką iphone 8 plus i ze nie przyjmuje zwrotów.

IPhone kupowałem w pośpiechu i tu racja nie przeczytałem dokładnie aukcji ale tytuł i kategoria była jednoznaczna z tym ze to oryginał. Na zdjęciach widniał telefon z logiem Apple. Wiec bardzo szybko podjąłem deeczyzje o zakupie której później żałowałowałem.

Próbuje dojść do konsensusu z tym panem juz prawie dwa tygodnie. On uważa że nie zrobił nic złego sprzedając ppdrabiony produkt z logiem marki Apple.

Byłem na policji ale Pan policjant powodzian ze to taka sama sytuacja jakbym poszedł kupić na targ buty Nike kupił je w fajnej cenie. Ale przecież wiadomo ze to podróbka ale on nic nie może zrobić z tego tytułu.

Moje pytanie jest takie czy mam jakieś szanse na drodze prawnej żeby odzyskać pieniądze/oddać telefon? Czy Pan policjant potraktował mnie należycie czy mam wrócić na policje? i jednak zgłosić sprawę? To w końcu można sprzedawać podróbki z oryginalnym logiem firmy jeżeli napisze się w aukcji ze to replika?

Jeżeli podobny temat już był walkowany na forum to z góry przepraszam ale ja nie mogłem znaleźć takiego który był by dostatecznie podobny do mojego.

Pozdrawia Karol.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Poinformuj, że skontaktujesz się z Apple Polska. Oni na pewno się zainteresują cała sprawą i niech będzie świadomy, że nie będą tacy wyrozumiali.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Witam. Sprzedający nadal nie odebrał telefonu. Dziś mijają dwa tygodnie wiec przesyłka wróci do mnie. Czy jest jaki kolwiek sens iść na policje? Czy znów mnie odeślą ze nic nie mogą zrobić " bo przecież można legalnie sprzedawać podróbki " wtedy pozostanie mi jedynie sprzedać ja dalej. Ale na pewno już nie za ta kwotę bo nikt nie kupi podróbki za 2200...

Powrót