nieterminowe płacenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku darunia1990l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darunia1990l

Użytkownik
Odpowiedzi
221
mam pytanie. ojciec dziecka ma przyznane alimenty do 10go każdego miesiąca do rąk własnych i wszystko było oki do tej pory a teraz 10go to on robi wieczorem przekaz pocztowy który czasem idzie nawet i tydzień i nie mam pomysłu jak wyegzekwować od niego terminowość czy jest to zgodne z prawem i czy ewentualnie jest jakis przepis który mu nakazuje płacić terminowo i czy odsetki jakieś można mu naliczać? przecież może chociaż to jakoś go przestraszy bo robi to specjalnie

według tego co Pani napisała, 10-tego każdego miesiąca powinna Pani mieć już pieniądze "w rękach". Jeżeli tak nie jest ma Pani prawo iść do komornika nawet 11-tego i złożyć tam wraz z wyrokiem oprawionym klauzulą wykonalności wniosek o egzekucje alimentów od byłego. Koszta komornicze ponosić będzie on, nie Pani.

a słyszałam że mogę sądownie żadać odsetek od niego tylko nie wiem ile to procent dziennie i jak to załatwić może tak to go jakoś ruszy jak zapłaci raz więcej
komornik powiedział że minimum 90 dni musi zalegać z alimentami aby wszczął egzekucje .

w tamtym roku wysłał 100zł więcej aliemntów na prezent dla syna miała być reszta i chciałabym wiedzieć czy on może to teraz wykorzystać i dać mi mniej alimentów niż ma przysądzone ? bo niby skoro daje więcej to z własnej woli i nie może to skutkować tym iż potem mniej wpłaci. ale chciałabym wiedzieć napewno

darunia1990l napisał:
komornik powiedział że minimum 90 dni musi zalegać z alimentami aby wszczął egzekucje .
To bzdura. Idź do innego komornika. Wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego możesz złożyć już dzień po tym jak nie otrzymałaś alimentów (tj. 11-go).

Odsetki nawet u komornika to są gorsze, więc nie liczyłabym że go to zmobilizuje do płacenia.
Nie może wykorzystać przeciwko Pani tego że kiedyś zapłacił 100 zł więcej. To była jego dobra wola. Kwotę alimentów ma zasądzoną, więc minimum tą kwotę powinien dawać Pani co miesiąc. Jeżeli da więcej to tak jak wspominałam, jest to jego dobra wola, nie przymus. A dziecko z prezentów nie wyżyje.

sama87 napisał:
Odsetki nawet u komornika to są gorsze
Odsetki u komornika i niekomornika są zawsze takie same. Wynikają z treści tytułu wykonawczego i w przypadku alimentów są to odsetki ustawowe. A czy są to grosze, czy miliony, nie zależy od tego kto je nalicza, tylko od wielkości kapitału, okresu za który są naliczone i wysokości stopy odsetkowej.

dziękuję pięknie. to znaczy kwota alimentów to jest 500zł więc jak jest tak jak słyszałam to 8% dzinnie to około 40zł wychodzi wiec z samego tamtego miesiaca to jest ponad 200zł a w dodatku w tym miesiacu tez nie dał i zmienił wczoraj numer telefonu rano nie podając nowego a mieszka na stancjach ciagle to innych wiec jego adresu nie posiadam i nie mam jak sama do tego dojsc

więc jak jest tak jak słyszałam to 8% dzinnie to około 40zł wychodzi wiec z samego tamtego miesiaca to jest ponad 200zł

Bez żartów. 8% dziennie to może było... przy jakiejś lichwie. Odsetki ustawowe - 13% w skali roku. Od kwoty 500 zł po miesiącu wyjdzie 5 zł 34 gr.

darunia1990l napisał:
Wow! To dopiero byłby bat na dłużników. 2920% rocznie! Wszyscy płaciliby swoje zobowiązania, bo nawet pożyczanie od "chłopaków z miasta" wychodziłoby taniej. ;)

Czytam i liczę powiedzcie mi czy nadal jest 8% odsetek ustawowych czy 13% bo znalazłam różne %?
Ja mam problem z wyegzekwowaniem alimentów od matki mojego pasierba. Ma płacić do 25 każdego miesiąca z góry do rąk własnych a przelewy robi jak jej się podoba za wrzesień jeszcze nie wpłynęły żadne alimenty a już zbliża się termin kolejnych. I weź tu człowieku zaplanuj coś kupić dziecku z alimentów

Powrót