Nieterminowo spłacona pożyczka po odstąpieniu

• Autor wątku Autor wątku natalia 19900
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natalia 19900

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień Dobry. Jakiś czas temu skorzystałam z pożyczki ratalnej firmy X. W ciągu dwóch tygodni zlozylam odstąpienie. Miałam 30 dni na wpłatę zobowiązania. Środki wpłaciłam właściwie dwa miesiace od daty złożenia odstąpienia. Firma kazała mi dosłać ewentualne odsetki. Przelewu dokonałam natychmiastowo. Poprosiłam o przesłanie zaświadczenia o zamknięciu zobowiązania. Firma stwierdziła,że moja sprawa została skierowana do sądu i czekają o informację o kosztach sądowych. Prosiłam o podanie sygnatury akt itd. nie otrzymałam powyższych informacji. Dostałam informację,że muszę zapłacić odsetki w wysokości 53 zł plus koszty sądowe w wysokości 817. Nakaz sądowy otrzymałam. Zobowiązanie w bik nie zostało zamknięte, jest spore opóźnienie i nie zostanie zamknięte do czasu spłaty kwoty z nakazu. Czy działanie firmy ma wszelkie podstawy? Czy mogę coś z tym zrobić?

Podłącze się pod wątek bo moje pytanie dotyczy właśnie nieterminowej spłaty pożyczki po odstąpieniu od umowy.
Pożyczyłem od Bociana kwotę 750zł. Wypowiedziałem umowę z zachowaniem terminu 14 dni. Wypowiedziałem też dwie umowy ubezpieczenia, które były w pakiecie umowy pożyczki.

Moje pytanie jest następujące:
Czy spóźnienie się ze zwrotem kwoty pożyczki, po odstąpieniu od umowy, na który mam 30 dni, może powodować, że odstąpienie od umowy jest bezskuteczne?
Czy to jedynie powoduje konieczność dopłaty odsetek za czas opóźnienia i jaka jest wysokość odsetek w takim wypadku?

Z góry dzięki za jakieś informacje.

blacklobo napisał:
Czy spóźnienie się ze zwrotem kwoty pożyczki, po odstąpieniu od umowy, na który mam 30 dni, może powodować, że odstąpienie od umowy jest bezskuteczne?
nie,
blacklobo napisał:
Czy to jedynie powoduje konieczność dopłaty odsetek za czas opóźnienia i jaka jest wysokość odsetek w takim wypadku?
tak, wysokość odsetek masz wskazane w umowie pożyczki.

Powrót