Nieubezpieczona osoba w szpitalu.

• Autor wątku Autor wątku ziemianin1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziemianin1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Cześć wszystkim, jako że sytuacja u mnie się pogarsza bardzo bym prosił o dyskusję, może ktoś nakieruje mnie jak dalej załatwiać sprawy.
Chodzi o przepisy co do ubezpieczenia kogoś kto przebywał w szpitalu, i tam też umarł?.
Czy szpital ma jakiś obowiązek zgłosić osobę nieubezpieczoną do ubezpieczenia?
i czy szpital miał prawo poinformować rodzinę o sytuacji żeby rodzina mogła zgłosić osobę do ubezpieczenia czy też nie? (nie byliśmy upoważnieni do informacji o stanie zdrowia osoby) osoba była zabrana przez pogotowie i była niekontaktowa. Szpital wiedział że osoba nie jest ubezpieczona.
Podobno jest jakiś przepis na ten temat, ale który? na co się powołać?
Muszę to wyjaśniać bo chodzi o rachunek za pobyt ww osoby która nie była ubezpieczona. Proszę o jakiekolwiek nakierowanie co dalej. Dzięki.

Szpital nie ubezpiecza osób nieubezpieczonych od tego jest MOPS. Rozumiem że ta osoba zmarła na kogo został wystawiony rachunek za pobyt w szpitalu?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przepraszam że tak późno odpisuje, rachunek na razie został wystawiony na samą zmarłą osobę, jeszcze nie ma żadnych spadków przeprowadzanych, a czy szpital powinien wystąpić do jakichś służb o ubezpieczenie osoby (jest podobno coś takiego z artykułu 54 o finansach czy jakoś tak), dzięki.

Szpital powinien wystąpić do Ośrodka Pomocy Społecznej z wnioskiem o wydanie decyzji potwierdzającej prawo do świadczeń opieki zdrowotnej osoby nieubezpieczonej.

Hej magda03001, dzięki za odpowiedź, tylko dalej się cię zapytuję czy jeśli szpital nie wystąpił to co dalej, na razie jest wystawiony rachunek na ową zmarłą osobę ale jak przyjdzie sprawa spadku to co wtedy? czy wystawią na mnie rachunek? napisałem do szpitala właśnie czy wystąpili do opsu to dopiero po mojej interwencji złożyli podobno jakieś pismo do opsu i czekają na odpowiedź, ale osoba zmarła w kwietniu ubiegłego roku, a oni dopiero teraz coś napisali, ale po roku to ops im palec pokaże i tyle, nie wiem jak to dalej będzie, już nikt ze szpitala się ze mną nie kontaktuje. Dzięki.

Oj w kwestii rachunku i spadku niestety nie pomogę, bo się nie orientuję. Szkoda, że szpital nie wystąpił z takim wnioskiem od razu, bo po roku to troszkę późno. Może warto teraz poczekać na jakąś informację zwrotną z OPS. Pozdrawiam.

Powrót