nieuczciwa konkurencja?

• Autor wątku Autor wątku ulazas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ulazas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Prowadzę działalność gospodarczą od 6 lat: sprzedaż hurtowa i detaliczna z art. biurowymi i szkolnymi. Wynajęłam lokal w niewielkim domu handlowym, w budynku tym nie znajdował się żaden sklep towarem który chciałam sprzedawać.
Trzy lata później otwarte zostały sklep z odzieżą i sklep z zabawkami.
W tym roku oba te sklepy na sezon szkolny sprowadziły towar którym ja handluje od samego początku.
Czy takie postępowanie jest nieuczciwą konkurencją?
Czy mogę zażądać aby sklepy te wyszły ze sprzedaż art. szkolnych, jakie są podstawy prawne oraz w jaki ewentualnie sposób mogę egzekwować według mnie czyn nieuczciwej konkurencji?

Witam,

no cóż, jest swoboda gospodarcza... każdy może handlować czym chce i gdzie chce, jeśli czyni to zgodnie z obowiązującym prawem. Jeśli właściciele konkurencyjnych sklepów nie dokonują jakichś czynów stanowiących zabronione czyny nieuczciwej konkurencji (ceny dumpingowe, nieuczciwa reklama, etc) to raczej jest to normalna sytuacja konkurencji. Powinien się Pan zapoznać z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, do pobrania http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19930470211&type=3&name=D19930211Lj.pdf

jest swoboda gospodarcza... każdy może handlować czym chce i gdzie chce, jeśli czyni to zgodnie z obowiązującym prawem.
W pełni to popieram.

Powrót