Nieuczciwe praktyki pośredników kurierskich

• Autor wątku Autor wątku Kirdan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kirdan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam,

Krótko opiszę sprawę. W zeszłym miesiącu wysłałem paletę zamawiając kuriera przez jedną z firm pośredniczących. Na stronie trzeba było dokładnie wpisać wymiary oraz wagę palety, co nie stanowi problemu ponieważ w firmie mamy specjalną wagę a miarkę ma chyba każdy.

Kurier podjechał, zabrał paczkę, sprawa załatwiona. Okazuje się że nie do końca.

Po miesiącu otrzymałem od firmy pośredniczącej rachunek i informację że muszę za paczkę dopłacić. Poprosiłem o wyjaśnienie skąd ta nadpłata, powiedziano mi że paleta ważyła 271kg i miała wymiary 80x80.

Jestem pewny że to oszustwo ponieważ wysyłka poszła na palecie pół-EUR która sama w sobie ma wymiar 80x60 i których używam w firmie sporo, dodatkowo była mierzona, foliowana, spinana pasami i zważona. Niestety firma nie podaje żadnych dowodów, protokołu oględzin, ważenia, mierzenia - nic. Stwierdzili że oni już do wykonawcy usługi (DHL) napisali reklamację którą odrzucono. Starałem się dowiedzieć czegoś od DHL ale niestety nie byłem płatnikiem więc nic nie powiedzą.

Dodatkowo zainteresowałem się firmą pośredniczącą i okazuje się że wiele osób pisze w opiniach o takim procederze i wysyłanych rachunkach/fakturach z żądaniem dopłat.

Jakie kroki można podjąć w takiej sytuacji?

firmy kurierskie aby nie wozić powietrza ( lekkich a dużych paczek ) mają nie tylko wagę paczki jako pozycję w cenniku ale również wagę wymiarowa - pod różnymi nazwami ...

zerknij na strone DHL z informacją na ten temat : link

jeśli znasz wymiary przesyłki możesz łatwo sprawdzić czy mają rację ,

Powrót