Nieuczciwy blacharz samochodowy

• Autor wątku Autor wątku KapitanPolska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KapitanPolska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
3 miesiące temu oddałem auto do naprawy blacharskiej po kolizji. Nie spisaliśmy umowy jednak ustnie zobowiązał się wykonać usługę w przeciągu 12 dni roboczych. Mija już 3 miesiąc a pracę z autem nadal trwają mimo wielu interwencji telefonicznych i wizyt w warsztacie. Za każdym razem zwodził mnie że samochód zacznie naprawiać już jutro bądź w Nast tygodniu. W grudniu zamówiłem lawetę żeby odstąpić od umowy i przekazać auto do innego blacharza, ten jednak ma powiązania z laweta i dowiedział się o moich planach i nagle zaczął robić auto przyrzekając z ręką na sercu że do świąt będzie zrobione. Auto nadal jest nie dokończone jednak prace są na "ostatniej prostej". Przez tego majstra straciłem pracę gdyż nie miałem jak wyjeżdżać na delegację, wiedział o tym mimo to jedynie mnie zwodził. Czy przysługuje mi prawo do zbicia z ceny na jaką umawialiśmy się ustnie? Jeżeli on nie wywiązał się z umowy czy ja mam prawo zapłacić mu za usługę mniej? W obu przypadkach była to umowa jedynie ustna.

Sprawdziles opinie o blacharzu przed oddaniem auta? Naprawa z TU czy indywidalna?

Ostatnia edycja:
Oczywiście, kilka osób mi go poleciło ze względu na umiejętności. Niestety nic nie wiedziałem o jego podejściu do trzymania terminów. Indywidualna naprawa.

To teraz już wiesz, że takie tematy jak wezwanie do wykonania umowy naprawy w określonym terminie albo odstąpienia od tej umowy kieruje się pisemnie, za poręczeniem odbioru? Poczytaj o umowach o dzieło szczególnie 635 kc. Pamiętaj jednak, że zgodnie z 6 kc, ciężar dowodu (terminów), spoczywa na Tobie.

Świadkowie i nagrania dyktafonem umowy ustnej według mnie są wystarczającym dowodem na nieuczciwość.

Ostatnia edycja:
Powrót