Nieuczciwy dostawca internetu

• Autor wątku Autor wątku litwin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

litwin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich, mam pytanie związane z pewnym dostawcą internetu przypomnę mam internet 512 czyli transfer ok 64kb/s zwiększyli rzekomo na 768 czyli ok 100kb/s niestety moja prędkość wzrosła o całe 10kb/s. Po rozmowie z panem z obsługi ds. technicznych pan próbował mi wmówić, że z ich strony jest wszystko ok a ta prędkość jest prędkością brutto. Czy to są pieniądze czy jak, że oni robią sobie "brutto" pierwszy raz słyszę takie brednie co ten typ wygadywał, tyle for co przeglądałem to naprawdę nie spotkałem się z taki słowem. Pytałem się również kilku osób co mają internet od tego samego operatora i każdemu prędkość wzrosła ok 10kb/s, co mogę zrobić w tej sprawie, żeby powalczyć o tą prawdziwą prędkość a nie o te "brutto".

ps. Sry ale nie wiedziałem gdzie napisać tego posta więc napisałen w hyde parku żeby nie spamować niepotrzebnie gdzie indziej.

Ostatnia edycja:
litwin napisał:
Czy to są pieniądze czy jak, że oni robią sobie "brutto" pierwszy raz słyszę takie brednie co ten typ wygadywał, tyle for co przeglądałem to naprawdę nie spotkałem się z taki słowem..
Rzeczywiście brednia:)
Nie mylisz czasem kb - kilobitów z kB - z kilobajtami ? Bo 100 kb/s to jest tak około 10 kB/s (dokładnie 12,5 kB ).

Może i się machnąłem z tymi kilobitami itd, ale każdy wie jaka powinna być prędkość pobierania przy łączu 768

litwin napisał:
mam internet 512 czyli transfer ok 64kb/s
Ja mam wątpliwość czy dobrze mierzysz i się nie pogubiłeś. 512kb/s to tak około 64kB/s. Internet Explorer pokazuje prędkość w kB. Może Ci się jednostki mylą. Jak przeprowadzasz pomiar prędkosci ?

tak wygląda mój pomiar prędkości

na każdej stronie wygląda to tak samo

0.66Mb/s = 660kb/s = 660 kbit/s

ale jak rozumiem, twój problem jest taki że masz realny wzrost prędkości transferu o jakieś 15% (czyli o te 10kb/s dla poprzedniej wartości 64kbs), a z taryf teoretycznie wynikałoby, że powinien być około 50% wzrost prędkości - czyli do około tych 100kb/s - a nie jest.

A jaką prędkość maksymalną łącza miałeś wpisaną w umowie 512, a jaką masz w umowie 768?

660 kbps zamiast 786kbps ( zapewne określonej jako maksymalna) to nie jest dramat. Jeśli w umowie masz wpisane 512 kbps max to juz zupełnie nie masz się czego czepiać.

Powrót