Nieuczciwy inwestor z Niemiec- jak odzyskać należne pieniądze?

• Autor wątku Autor wątku awioletta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

awioletta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Znajomy wypisał fakturę Niemcowi za wykonaną pracę. Niemiec przyjął ją, ale nie zapłacił jej do tej pory. Pieniądze nie wpłynęły na konto. Faktura ta choć nie zapłacona musiała być przedstawiona w polskim urzędzie skarbowym i rozliczona ( na niekorzyść polskiego przedsiębiorcy oczywiście ). Proszę o informację w jaki sposób można odzyskać te pieniądze. za odpowiedzi z góry dziękuję:)

no coz, pozostaje wizyta u prawnika lub oddanie sprawy do firmy windykacyjnej

hallo

to niefajne co sie tobie stalo
bedzesz musiala isc do prawnika bo inaczej nie dostaniesz ich

basia z celle (niemiec)

Przede wszystkim musisz podjac dzialania majace na celu przerwanie biegu przedawnienia - czyli w pierwszej lini wyslac do dluznika przypomnienie o koniecznosci uregulowania naleznosci (tzw. Zahlungserinnerung, zwane rowniez jako Erste Mahnung), w przypadku braku reakcji w okreslonym przez wierzyciela terminie wyslac wezwanie do zaplaty (Zahlungsaufforderung, tzw. Zweite Mahnung) gdy ten nadal nie zaplaci w okreslonym terminie wyslac Przedsadowe wezwanie do zaplaty (Dritte Mahnung).

W przypadku jesli dluznik nadal by nie uregulowal swego dlugu a podstawa jego dochodzenia jest poswiadczona jakims wiarygodnym dokumentem (umowa, zlecenie, piemne zamowienie z potwierdzeniem) to nalezy sie zwrocic do miejscowo wlasciwego dla siedziby dluznika sadu rejonowego (Amstgericht) z pozwem o wydanie sadowego nakazu zaplaty (Mahnbescheid) w ramach postepowania upominawczego (Mahnverfahren) §§ 688 ff. ZPO lub postepowania nakazowego (Urkundenprozess) § 592 ZPO.

Warto się skontaktować z jakąś firmą, która Ci podpowie rzetelne rozwiązania. Ja w momencie, gdy chciałam odzyskać wierzytelność od firmy w Niemczech odezwałam się do odzyskajwierzytelnoscipl. Tam na stronie jest kontakt i można zadzwonić- podpowiedzą w każdej chwili i w każdej sytuacji.

Powrót