Nieuczciwy pracownik

• Autor wątku Autor wątku Audytor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Audytor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam! 2 m-ce temu zatrudniałem pracownika, który doradzał mi jaki towar kupić. Ostateczną jednak decyzję co kupić i ile podejmowałem ja i wszelkie dokumenty podpisywałem ja osobiście. Ten pracownik nie miał żadnych pełnomocnictw. Teraz jeden z moich kontrahentów wysłał mi fakturę, z której wynika, że ktoś z moje firmy dokonał zakupu na przelew. Podpis po stronie kupującego złożył ten właśnie pracownik, ale ja takiego towaru nigdy nie otrzymałem, nie wiedziałem nawet o tym fakcie. Co w tej sytuacji zrobić? Czy mój kontrahent nie powinien chociażby zadzwonić do mnie z pytaniem czy zgadzam się na taki zakup? Czy w razie sporu w sądzie mogę się powołać na nieważność tej umowy sprzedaży ze względu na działanie tego pracownika bez umocowania?

witam

według mnie, znajdzie tu zastosowanie art.103kc, który stanowi, że jeżeli zawierający umowę jako penomocnik nie ma umocowania (...), ważność umowy zależy od jej potwierdzenia przez osobę, w której imieniu umowa została zawarta; druga strona umowy może wyznaczyć osobie, w której imieniu umowa została zawarta, odpowiedni termin do potwierdzenia umowy; staje się wolna po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu;
oznacza to, że w braku potwierdzenia tej umowy przez Pana, czy to w wyznaczonym terminie czy bez tego terminu, czyni taką umowę bezskuteczną i nieważną;
ważne jest to, że potwierdzenie lub odmowa potwierdzenia tej czynności może byc złożone w dowolnym czasie po zawarciu umowy; zatem teraz proponuję, by Pan napisał do swego kontrahenta, że nie przyjmuje Pan faktury, albowiem umowa zawarta z nim i Pana pracownikiem jest nieważna z tego względu, że pracownik Pana nie miał umocowania do zawierania w Pana imieniu jakichkolwiek umów, a Pan w trybie art.103kc odmawia potwierdzenia tej umowy; jednocześnie może Pan wskazać, że niczego Pan nie otrzymał w ramach tej umowy od kontrahenta, jednakże to sprawa drugorzędna; oświadczenie o odmowie potwierdzenia niech Pan złoży na pismie listem poleconym

pzdr

Bardzo dziękuję Panu za szybką i rzeczową odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie!

Powrót