Nieuczciwy wspólnik-Sp.z o.o. jak umozyc udzialy???

• Autor wątku Autor wątku TUTENHAMON
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TUTENHAMON

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem udziałowcem w Sp. z o.o.(35% udziałów reszta -65% u 2 wspolnika) ,nie jestemw zarządzie spółki kiedy pracowałem w tej spółce jako zwykły pracownik kupowalem i sprzedawalem towar kiedy zaczal mnie wspolnik oszukiwac na zyskach firmy oraz zaczal zalatwiac jakies dziwne kosztowe faktury zwolnilem sie ze spolki proponujac skup moich udzialow(aha w miedzy czasie przestal placic mi wyplaty i takie tam jako prezes spolki swojemu pracownikowi, swiadectwo pracy dostalem po okolo 3 miesiacach dzieki interwencji PIPU). Osoba ta nie kupila ich odemnie, zarzadalem co miesiecznych relacji z dzialalnosci firmy ,czyli zyska strata itp. Zostalem zastraszony ze bym uwazal na swoja rodzine itp.. odposcilem temat teraz po pol roku okazuje sie ze osoba ta nie zaplacila paru firmom i powiedziala w uzasadnieniu wyroku ze to ja handlowalem i takie tam i ze ona nie zamawiala i nie podpisywala faktur tylko ja, co jest najlepsze ze towar szedl bezposrednio do klienta ktory placil za nie go po 21 dniach od dostawy na konto spolki. Mam pytanie czy jesli ja jako wspolnik tej firmy moge sie obawiac egzekucji komorniczej (wejscie na konto)(o ile wiem to za dlugi firmy odpowiada zarzad)nie jestem w zarzadzie (zarzad 1 osobowy -prezes-moj wspolnik). Czy moge umorzyc moje udzialy i jak to zrobic jesli wspolnik sie nie zgodzi prosze o pomoc jak sie pozbyc tych udzialów.Tym bardziej ze nie mam wplywu na losy firmy a ksiegowosc nie chce mi udostepnic dokumentow firmy.

Co do prawa kontroli dokumentów spółki to 212ksh.
Jak odzyskać wkład - może wnieść powództwo o rozwiązanie spółki z 271ksh.

Ale czy jesli sp. o.o. bedzie miala wyroki sadowe i wpadna komornicy to mi cos grozi jako wspolnikowi czy nie???? nie jestem w zarzadzie.

Na podstawie 299ksh za długi spółki odpowiadają członkowie zarządu.
Prawu polskiemu nie jest znana instytucja odpowiedzialności przebijającej pozwalającej obciążyć wspólnika odpowiedzialnością za długi spółki.

Powrót