Nieuczciwy wykonawca fotowoltaiki.

• Autor wątku Autor wątku ozyryssg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ozyryssg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Proszę o poradę w następujacej kwestii. W 2020 firma X wykonała mi instalację fotowoltaiczną na dachu o mocy 9,6KW. Umowa, dokumenty gwarancyjne , protokoły wszystko zostało dopełnione. Gwarancja na montarz i zastosowane materiały 10 lat. W 2021 bez problemu, w trybie natychmiastowym zareagowano na zgłoszenie awarii i wymieniono wadliwy element. Niestety w 2022 roku firma popadła w kłopoty i prawie upadła. w 2023 udało jej się uzyskać inwestora i upadłość została odwołana. Niestety dla mnie, klienta zmieniło się bardzo wiele. Wszelki kontakty dostępne w internecie są nie aktualne, albo nikt nie odpowiada. Jest to ważne bo mam w instalacji kolejny problem i nie mam komu zgłosić awarii gdyż kontakty z serwisem nie działają. W trochę pokrętny sposób dowiedziałem się, że firma X ma nadal dział inwestycji i są działające kontakty (mail, telefon, osoba) do tego działu. Ale to inwestycje, nie serwis. Wysłałem zgłoszenie serwisowe na ten email i dostałem odpowiedż, że zgłoszenie przesłano do działu technicznego. I tu koniec kontaktu. Nie odpowiadają na maile i telefony. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Ile czasu muszę czekać na reakcję na zgłoszenie gwarancyjne. Obecnie instalacja nie pracuje, nie mam czasu na długie przepychanki. Czy mogę wziąć serwis innej firmy i żądać od firmy S zwrotu kosztów? Nadmienię, że firma X to była bardzo duża firma S.A, notowana na giełdzie.

Wezwij listownie na adres rejestrowy spółki do usunięcia wady, wskaż w piśmie czego się domagasz i na jakiej podstawie, oraz termin na usunięcie usterki np. 7 dni. Zachowaj dowód nadania. Jeśli nie będzie reakcji ze strony spółki to wróć z informacją. Dalsze działania zależą od szczegółów gwarancji udzielonej przez gwaranta.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Powrót