Nieudany zakup ziemi - ANR prawo pierwokupu

• Autor wątku Autor wątku DariuszBD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DariuszBD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Kilka lat temu chciałem kupić ziemię rolną od firmy ale mi sie nie udało bo ANR skorzystała ze swojego prawa pierwokupu i naraziła mnie na strate pieniędzy związaną z tum zakupem (notariusz, itp.)

Złożyłe wniosek do Rzecznika Praw Obywatelskich i wniosek ten został po roku odmownie rozpatrzony bo nie doszukał sie pan Rzecznik żadnego uchybienia.

"Do naruszenia wyżej wskazanych praw doszło na skutek zastosowania przez Agencję Nieruchomości Rolnych - działającą na rzecz Skarbu Państwa - przepisu art. 3 ust. 4 ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. nr 64 poz. 592 z dnia 15 kwietnia 2003 r.).

W związku z powyższym zwracam się z uprzejmym wnioskiem o:
1.zbadanie naruszenia przez organ władzy publicznej moich konstytucyjnych praw,
2.wystąpienie do Trybunału Konstytucyjnego o zbadanie zgodności art. 3 ust. 4 w zw. z ust. 7 oraz art. 5 i 6 ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego z Konstytucją, a w szczególności z art. 20, 23, 31 ust. 3, 32 ust. 1 oraz 64 ust. 1 Konstytucji."

Mam wykształcenie rolnicze, niestety mieszkam w mieście i nie posiadam (nie posidałem) gruntów rolnych, jednakże chciałem otworzyć gospodarstwo rolne.

ANR po zakupie ziemi którą ja chciałem kupić, wystawiła ją ponownie na sprzedaż w formie przetargu do którego mogli startować tylko rolnicy zarejestrowani w gminie w której ta ziemia znajdowała się. Do przetragu stanął jeden rolnik (jeden z największych w okolicy) posiadający już spory areał i oczywiście wygrał licytację.

A ja zostałem wyedukowanym rolnikiem na lodzie.

Chciałbym z tą sprawą uderzyć do Trybunału EU i szukam porad na ten temat.

Powrót