Nieumyślne spowodowanie śmierci-jaka kara?

• Autor wątku Autor wątku Mateuszek8668
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateuszek8668

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!!!

Mam problem i proszę o wsparcie
W październiku 2008 r.w moim zakładzie pracy zdarzył sie wypadek.Obsługiwałem maszynę,której jeden z elementów zgniótł głowe mechanikowi.Kilka dniu temu dostałem wiadomość iż z urzędu wszczęto postępowanie o nieumyślne spowodowanie śmierci.Ja wtedy byłem trzeźy,nigdy nie miałem konfliktu z prawem,mam dopiero 23 lata.

Co może mi za to grozić??

Art. 155.kk Kto nieumyślnie powoduje śmierć człowieka,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Witam....

Moich 3 znajomych ma poważny problem, a wiec w tamtym tygodniu była impreza urodzinowa(sobota).... na końcu tej imprezy jeden ze znajomych wychodząc z domu spadł ze schodów.... Tych 3 znajomych widząc ze leży i się nie rusza i cieknie mu krew z nosa.. zanieśli go do nich do mieszkania i położyli do łózka.. na drugi dzień obudził się Andrzej cały we krwi i nie czul całego ciała... miał wylew do mózgu...na drugi dzień (Niedziela) zawieźli go do szpitala...Andrzej nie był ubezpieczony w Niemczech i pracował na czarno tak samo w Polsce nie miał ubezpieczenia... lekarze go nie mogli wiec operować i udzielić większej pomocy... Dawali mu 2% na przeżycie.. Niestety dzisiaj on zmarł... Czy grozi coś tamtym 3-em znajomym za niezareagowanie w sobotę wieczorem ??? :o

Powrót