Nieuprawnione otwarcie koperty

• Autor wątku Autor wątku Ghost_ek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Ghost_ek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

Niedawno uległo uszkodzeniu urządzenie, które wykorzystuję w swojej działalności gospodarczej. Sprzedawca poprosił aby wysłać do niego kartę gwarancyjną wraz z fakturą sprzedażową tego urządzenia. Kurier omyłkowo dostarczył kopertę do innego adresata. Pracownik firmy do której to trafiło otworzył kopertę (na kopercie wyraźnie był napisany adresat) i przesłał dalej samą fakturę. Niestety karty gwarancyjnej już nie wysłał. Z tego powodu w tej chwili mam problem z reklamacją urządzenia - karta jest rzeczą unikatową. Sprzedawca co prawda postara się mi pomóc i załatwić z serwisem naprawę urządzenia, ale nie gwarantuje ponownej pomocy w przyszłości. Pracownicy firmy w której otwarto kopertę oczywiście twierdzą, że poza fakturą nic innego się tam nie znajdowało. Na awizo jest napisana waga koperty, więc wynika z niej, że poza kartką A4 (faktura) znajdował się tam coś jeszcze.
Co mogę zrobić w powyższej sytuacji i jakie kroki mam podjąć w pierwszej kolejności? Jakie konsekwencje mogę wyciągnąć od firmy kurierskiej, a jakie od firmy która otworzyła kopertę?
Za wszelkie informacje będą bardzo wdzięczny.

Powrót