Nieuprawnione rozporządzanie majątkiem w rodzinie

• Autor wątku Autor wątku bebok12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bebok12345

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Przez lata opiekowałem się i opłacałem miejsce pochówku bliskiej osoby, bez wsparcia rodziny. Jakiś czas temu dokonałem remontu pomnika własnym nakładem. Niedawno zmarła osoba z rodziny i krewni wyrazili chęć pochówku zmarłego na wcześniej wspomnianym miejscu. Wyraziłem zgodę, ale postawili zupełnie nowy pomnik, a wcześniej wyremontowany nagrobek najprawdopodobniej odsprzedali za moimi plecami. Nie miałbym pretensji, gdyby to ze mną uzgodnili i zwrócili część zysku ze sprzedaży. Krewny domaga się jakiegoś oświadczenia na piśmie. Chciałbym to załatwić polubownie, ale nie jestem w stanie się z nimi dogadać.
Chciałbym napisać rodzaj wezwania do oddania kosztów za spieniężony/ niewykorzystany pomnik. Nie chcę być zbyt chamski, ale jednocześnie nie chcę zamykać sobie ewentualnej drogi sądowej jakimś niefortunnym sformułowaniem.

Pomnik jest własnością cmentarza. Pomnik z chwilą trwałego związania z gruntem, jest własnością właściciela działki (cmentarza). Moim zdaniem wątek ustawy która miała to doprecyzować, a nigdy nie weszła w życie nic tu nie zmienia. Reguły ogólne z KC są jasne.

Powrót