nieuprawniony przepływ danych osobowych w nowym telefonie

• Autor wątku Autor wątku AznanAznan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AznanAznan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

dzisiaj zmieniłem telefon na nowy (numer został stary) i jeszcze nie zdążyłem przekopiować numerów telefonów ze starego (miałem czyste kontakty). Otrzymałem sms od osoby z rodziny i nagle w moim telefonie pojawiły się kontakty tej osoby (nie moje!) bez jej i bez mojej zgody.
Czy ktoś może mi to wyjaśnić i poradzić, co z tym dalej zrobić? Zgłosić na policję?

Czy przedni i nowy telefon jest na Androidzie? Czy na nowym telefonie logowałeś się do swojego konta Google?
Właśnie doczytałem że w twym telefonie pojawiły się wszystkie kontakty twojego członka rodziny a nie twoje.

Ostatnia edycja:
Okazało się, że kontakty zostały przez google zapisane na moim koncie google i stamtąd przywędrowały na mój nowy telefon jakiś czas po jego skonfigurowaniu. Dlaczego jednak zostały zapisane na moim koncie - nie wiem. Jedyną wspólną akcją było korzystanie przez jakiś czas z tego samego WI-FI (domowego) przez mojego laptopa (na którym byłem zalogowany do mojego konta google) i telefon osoby, której kontakty dostałem.
Otrzymałem już instrukcje od znajomych, którzy mieli podobny problem, w jaki sposób spróbować zablokować nieuprawnioną aktywność googlowskiego bota na urządzeniach elektronicznych więc temat można chyba zamknąć, sprawy sądowej Google raczej robić nie będę... Dobrze, że stało się to w obrębie rodziny.
Pozdrawiam

Powrót