nieuregulowana sprawa mieszkania

• Autor wątku Autor wątku hajduczek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hajduczek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam...z góry przepraszam za ponowne podbijanie tego tematu....przeglądałam posty na forum i znalazłam podobne sytuacje,mimo to postanowiłam stworzyć nowy temat,ponieważ kazda sytuacja jest jednak troszke inna.
Jestem totalnym laikiem w sprawach prawnych ,dlatego ,slicznie proszę o pomoc i proste do zrozumienia wytłumaczenie :)

oto moja sytuacja:
-mieszkam w mieszkaniu własnościowym o pow.80,4 m2 razem z mamą i córką,mieszkamy tutaj ponad 25 lat (zameldowane)

-mieszkanie jest własnością moich rodziców,ojciec zmarł w 2000 roku,nic nie robilismy z ta sprawą

-mam dwie siostry ,które chca sie zrzec praw do mieszkania na moją korzyść

moje pytania

-co po kolei powinnam zrobić aby przepisac mieszkanie na mnie?

-jakie są koszty sprawy spadkowej i jakie jeszcze koszty wynikna z takiej sytuacji?

-czy będę musiala zapłacic podatek?
(wiem że zasady dotyczące zwolnienia z opłaty podatku,które weszły w 2008 roku mnie nie dotyczą poniewaz ojciec zmarł wczesniej czyli w 2000 roku,ale prosze o wytłumaczenie kwestii zwolnienia z opłaty podatku ze względu na wielkość mieszkania ,fakt ,że nie posiadam innego i zamieszkuje w nim ponad 25 lat)

jeśli wyraziłam się mało czytelnie-przepraszam i chętnie udzielę odpowiedzi na ewentualne pytania
dziękuję za pomoc

Powrót