Nieuzasadnione zatrzymanie przez policje

• Autor wątku Autor wątku PAsh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PAsh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Dwa dni temu zostałem zatrzymany przez policje, na chodniku w bialy dzien, zostalem wsadzony do radiowozu i uslyszalem od funkcjonariuszy ze zostalem zatrzymany poniewaz jestem podejrzany o pobicie. Nikogo oczywiscie nie pobilem i nic nie wiedzialem o zadnym pobiciu, wracalem z akademika od znajomych i kiedy przechodzilem kolo radiowozu policjanci wpadli na blyskotliwy pomysl ze to ja moglem byc sprawca pobicia ktore bylo kilka moze kilkanascie minut temu. Po przewiezieniu mnie na komisariat panowie spisali protokol w ktorym napisali ze cytuje: "w dniu 01.01.2008 bedac w stanie po spozyciu alkoholu grozil pozbawieniem zycia i pobil p. X na ul. Z. Zachodzi obawa matactwa i ukrywanie sie." koniec cytatu. Protokolu nie podpisalem co zeźlilo wladze jeszcze bardziej. Tak sie ukrywalem i mataczylem ze po pobiciu kogos wlazlem prosto pod radiowoz, no super. Moje tlumaczenia zdaly sie na nic, zostalem zatrzymany na 48 godzin w areszcie, po dwudziestu kilku godzinach przyjechali po mnie policjanci i zabrali na komisariat. Tam zlozylem zeznania i wytlumaczylem ze na 3 minuty przed zatrzymaniem bylem w akademiku i mam na dowod tego nascie osob i policjant ktory mnie przesluchiwal stwierdzil ze mowie prawde i jak to powiedzial: " znalazlem sie w zlym miejscu i w zlym czasie, no i glupio troche wyszlo". Juz nie chce sie rozwodzic nad kultura osobista naszych policjantow bo to temat na gruba ksiazke, zacytuje wypowiedz policjanta ktory mnie zatrzymal: " zadam panu prywatne pytanie, to jak na tym sylwestrze bylo ? zar....chał pan cos ?". Bez komentarza. Teraz moje pytanie do was: co moge teraz zrobic? Czy zglosic ta sprawe na policje i pozalic sie ze mnie zatrzymali przez pomylke, czy skierowac sprawe do prokuratury, bo sam juz nie wiem. Czy moze jest tak ze w tym kraju mozna zatrzymac kazdego i wsadzic go do aresztu bo pan policjant ma taki kaprys ?
Licze na wasza pomoc.
Piotr

witam
jesli chodzi o środek zapobiegawczy jakim jest zatrzymanie to mozesz o nim poczytać w KPK w art243 i następnych.

Zatrxymanie przez policje jest szeroko ujęte w artykule 244 kpk

Art. 244. § 1. Policja ma prawo zatrzymać osobę podejrzaną, jeżeli istnieje uzasadnione przypuszczenie, że popełniła ona przestępstwo, a zachodzi obawa ucieczki lub ukrycia się tej osoby albo zatarcia śladów przestępstwa bądź też nie można ustalić jej tożsamości albo istnieją przesłanki do przeprowadzenia przeciwko tej osobie postępowania w trybie przyspieszonym.
§ 2. Zatrzymanego należy natychmiast poinformować o przyczynach zatrzymania i o przysługujących mu prawach oraz wysłuchać go.
§ 3. Z zatrzymania sporządza się protokół, w którym należy podać imię, nazwisko i funkcję dokonującego tej czynności, imię i nazwisko osoby zatrzymanej, a w razie niemożności ustalenia tożsamości - jej rysopis oraz dzień, godzinę, miejsce i przyczynę zatrzymania z podaniem, o jakie przestępstwo się ją podejrzewa. Należy także wciągnąć do protokołu złożone przez zatrzymanego oświadczenia oraz zaznaczyć udzielenie mu informacji o przysługujących prawach. Odpis protokołu doręcza się zatrzymanemu.
§ 4. Niezwłocznie po zatrzymaniu osoby podejrzanej należy przystąpić do zebrania niezbędnych danych, a także o zatrzymaniu zawiadomić prokuratora. W razie istnienia podstaw, o których mowa w art. 258 § 1-3, należy wystąpić do prokuratora w sprawie skierowania do sądu wniosku o tymczasowe aresztowanie.

Teoretycznie policjant aby nie możńa było przyczepić się do jego działania w protokole zawarł informację, iż może zachodzić obawa mataczenia jak i ukrycia się twojej osoby. Co w mojej ocenie nijak ma się do rzeczywistości. Nad tym czy zatrzymanie było słuszne czy też nie rozwodził się nie będę, natomiast jako zatrzymanemu przysługuje ci jak najbardziej zażalenie do sądu, a o tym mówi artykuł 246 kpk

Art. 246. § 1. Zatrzymanemu przysługuje zażalenie do sądu. W zażaleniu zatrzymany może się domagać zbadania zasadności, legalności oraz prawidłowości jego zatrzymania.
§ 2. Zażalenie przekazuje się niezwłocznie sądowi rejonowemu miejsca zatrzymania lub prowadzenia postępowania, który również niezwłocznie je rozpoznaje.
§3 ...

Reasumując, jesli masz zastrzeżenia co do podstaw zatrzymania, co do jego zasadności czy też legalności, należy wnieść zażalenie do sądu rejonowego, miejsca zatrzymania.

Witam
Bardzo dziękuję za odpowiedz. Mam jeszcze pytanie dotyczące składania zażalenia. Jak to wygląda w praktyce, tzn. czy istnieją realne szanse na to, że policjanci którzy mnie zatrzymali zostaną chociaż upomnieni już nie mówię o naganie czy jakichś poważniejszych konsekwencjach bo zdaję sobie sprawę, że bez adwokata i nie małych pieniędzy nie ma na to szans. Jeżeli chodzi o przyczepianie się do działań policji to czy nie lepiej (i na pewno taniej dla podatników) było by mnie w takim wypadku wypuścić od razu do domu ? Przecież w protokole jest mój adres ? Można było mnie jako podejrzanego poprosić o stawienie się na komisariat na drugi dzień w celu wyjaśnienia sprawy. Zastanawia mnie tez to, że jeżeli istniały podejrzenia, że kogoś pobiłem to dlaczego ofiara tego pobicia czy tez osoby które brały udział w tym zdarzeniu nie przyszły na policję w celu rozpoznania mnie. Nie stawiałem oporu podczas zatrzymania i tak na zdrowy rozsadek nie ukrywałem się przed nikim. Znajomy mi mówił, że jeżeli przebywałem w areszcie i okazało się że znalazłem się tam nie słusznie to mogę się ubiegać o rekompensatę. Nie wiem na ile te informacje są prawdziwe ale może coś o tym słyszałeś ?
Przepraszam, że mój post jest trochę chaotyczny ale jestem mocno zdenerwowany całą sytuacją, wiem że nie zrobiłem nic złego i nie chciał bym tak tego zostawić.
Liczę na odpowiedz.
Piotr

Powrót