Nieuznana reklamacja obcierających butów

• Autor wątku Autor wątku molly_jg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

molly_jg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Zakupiłam "porządne", skórzane buty (botki "motocyklowe" w firmie Ryłko za 279zł. Pierwszy raz tyle zainwestowałam w buty, zawsze kupowałam takie badziewia do 100zł w zwykłym sklepie. Postanowiłam kupić w końcu coś lepszego.. jak się okazało-to była zła decyzja. Po pierwszym użyciu, myślałam że położę się na ulicy i poproszę kogoś, żeby mnie ktoś zaniósł do domu... Buty strasznie zaczęły obcierać mnie nad piętą (w obu butach). Przejście w nich 3 km było drogą przez mękę. Ale myślałam sobie "przeeeejdzie za parę dni, rozejdą się", z resztą tak samo powiedziały ekspedientki, że skóra się rozchodzi, bo bardzo mnie namawiały na ich zakup... pozaklejałam stopy plastrami, ale to i tak nic nie dawało. Porobiłam zdjęcia ran i zakrwawionej skarpetki. Aha, do tego pare dni po zakupie moja mama zauważyla, że w jednym bucie nie ma wkładki w ogóle. Przechodziłam tak ze 3 tyg. w końcu powiedziałam "dość". Zaniosłam je ostatnio do reklamacji (wiedząc, że reklamacji niewygody buta nie uwzględniają) we wtorek wieczorem (w Krakowie) a już w czwartek w południe napisali mi smsa, że reklamacja została oddalona (dość szybko, dziwi mnie to). Nie znam jeszcze powodu oddalenia reklamacji, bo mają mi jeszcze dać znać, kiedy mogę przyjść po buty. I teraz kiedy będę szła po nie, to chcę złożyć odwołanie. Może mi ktoś doradzić, do jakich paragrafów mogę się odwołać? Czy jest coś o tym, że zakupiony produkt nie może powodować uszczerbku na zdrowiu? Dodam, że od momentu zauważenia wady do zgłoszenia reklamacji nie minął imesiąć więc chyba mogę skorzystać z rękojmi.. ? Jak im udowodnić, że jest to wada ukryta, produkt niezgodny z umową (ponieważ nie nadaje się do chodzenia w ogóle). Domyślam się, że powiedzą, że źle dopasowałam obuwie. A skąd miałąm wiedzieć w sklepie, że będą obcierać? W sklepie były wygodne. 279zł piechotą nie chodzi.. dodam jeszcze, że były przecenione z ok. 450zł
Będę wdzięczna za podpowiedzi :)

Powrót