S
shayba91
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam. Sprawa wygląda następująco. We wrześniu 2014r. zakupiłem buty sportowe i nosiłem około 3mc-y, a w okresie od grudnia aż do końca lutego ich nie zakładałem (wiadomo- okres zimowy). Następnie obuwie było użytkowane od marca do końca kwietnia. Potem buty poszły w odstawke i noszone były bardzo rzadko (raz na tydzień a nawet rzadziej), ponieważ kupiłem inne. Powodem zareklamowania była dziura w cholewce prawego buta. Zapewne pojawiła się ona już w kwietniu gdy były użytkowane, lecz dostrzegłem ją dopiero podczas ich czyszczenia w czerwcu. W skrócie-były bardzo krótko użytkowane. Zareklamowałem je więc tydz. temu , a reklamacja została odrzucona. Sprzedawca powołał się na art. 4.1 Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z dn. 27.07.2002r. (Dz.U.Nr.141, poz. 1176), "6mc-y jest wystarczającym okresem, do wystąpienia wszelkich nieprawidłowości wynikających z błędów produkcyjnych lub wad materiałowych. Po upływie tego okresu, wszelkie pojawiające się zmiany w produkcie mogą wynikać z w/w przyczyn, a na kupującym spoczywa obowiązek wykazania na własny koszt, niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową." Na końcu jest dodane , że jest to uszkodzenie mechaniczne, użytkowe. Co mam teraz z tym zrobić? Piszą o jakichś 6 miesiącach, a buty były naprawdę krótko noszone, a napewno krócej niż 6mc-y. Dodam, że buty kosztowały ponad 500zł i myślałem, że obuwie za takie pieniądze będą trwalsze. Na jakie artykuły mógłbym się powołać? Proszę o pomoc.