Nieuznana reklamacja obuwia

• Autor wątku Autor wątku shayba91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shayba91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Sprawa wygląda następująco. We wrześniu 2014r. zakupiłem buty sportowe i nosiłem około 3mc-y, a w okresie od grudnia aż do końca lutego ich nie zakładałem (wiadomo- okres zimowy). Następnie obuwie było użytkowane od marca do końca kwietnia. Potem buty poszły w odstawke i noszone były bardzo rzadko (raz na tydzień a nawet rzadziej), ponieważ kupiłem inne. Powodem zareklamowania była dziura w cholewce prawego buta. Zapewne pojawiła się ona już w kwietniu gdy były użytkowane, lecz dostrzegłem ją dopiero podczas ich czyszczenia w czerwcu. W skrócie-były bardzo krótko użytkowane. Zareklamowałem je więc tydz. temu , a reklamacja została odrzucona. Sprzedawca powołał się na art. 4.1 Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej z dn. 27.07.2002r. (Dz.U.Nr.141, poz. 1176), "6mc-y jest wystarczającym okresem, do wystąpienia wszelkich nieprawidłowości wynikających z błędów produkcyjnych lub wad materiałowych. Po upływie tego okresu, wszelkie pojawiające się zmiany w produkcie mogą wynikać z w/w przyczyn, a na kupującym spoczywa obowiązek wykazania na własny koszt, niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową." Na końcu jest dodane , że jest to uszkodzenie mechaniczne, użytkowe. Co mam teraz z tym zrobić? Piszą o jakichś 6 miesiącach, a buty były naprawdę krótko noszone, a napewno krócej niż 6mc-y. Dodam, że buty kosztowały ponad 500zł i myślałem, że obuwie za takie pieniądze będą trwalsze. Na jakie artykuły mógłbym się powołać? Proszę o pomoc.

Chodzi o to,że po upływie 6 miesięcy, ty musisz udowodnić,że obuwie było zepsute. W skrócie szukasz namiaru na rzeczoznawce do spraw obuwia, jeśli but jest felerny on wystawi ci opinie i możesz zgłosić to do sprzedawcy..jeśli obuwie jest zmęczone mechanicznie nikt ci pozytywnej opini nie zrobi(pastowanie,należyte czyszczenie).Tyle na temat nic więcej nie zdziałasz!

Ja placiłam 25zl za opinie rzeczoznawcy.2 razy mi nie uznali reklamacji.Dopiero z ta opinią i po interwencji rzeczoznawcy reklamacja zostala uznana

Dziękuje bardzo za podpowiedź. Pozdrawiam

Po interwencji rzecznika praw konsumentów-miało być :)

Powrót