Nieuznana reklamacja walizek

• Autor wątku Autor wątku sekfoja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sekfoja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Wszystkich Mam problem z uznaniem reklamacji walizek. Dnia 30-03-2015 zakupiłem poprzez allegro komplet walizek, użytkowałem je do dnia 17-09-2015 zauważyłem wady produktu. Napisałem pismo do sprzedawcy
• puszczanie szwu wewnątrz walizki przy listwie gumowej.
• uszkodzona taśma elastyczna zabezpieczająca wewnątrz walizki, pomiędzy komorami.
• Brak zamka który umożliwia pomniejszenie/poszerzenie walizki, żaden z ząbków zamka nie uszkodzony co by wskazywało na uszkodzenie mechaniczne.
• Uszkodzenie na zewnątrz puszczanie szwu przy zamku głównym.
oraz wysłałem walizki, dnia 20-09-2016 otrzymałem odpowiedź
W zwiazku z Pana reklamacja informuje iz udzielamy rocznej gwarancji na walizke termin minal z dniem 30.03.16.
Zgłasza Pan reklamacje po ponad roku gdzie wieksza czesc wad ktora Pan podal moze tylko i wylacznie z uzytkowania lub zużycia.
Walizki bede odeslane w przyszlym tygodniu.

Poinformowałem tego samego dnia sprzedającego że korzystam z prawa rękojmi i swoje oczekiwania podtrzymuje czyli zwrot należności. Do dnia 11.10.2016 sprzedający się nie odezwał. Napisałem ponaglającego maila
Dzisiaj mija 21 dni od dnia zgłoszenia niezgodności towaru z umową, oraz otrzymania walizek przez Pana. Brak odpowiedzi równoznaczny jest z przychyleniem się do roszczeń kupującego, wymiany bądź zwrotu pieniędzy na konto. Tym samym oczekuje 7 dni od dnia dzisiejszego na przesłanie nowego kompletu walizek na adres lub zwrotu pieniędzy na konto
Następnie wysłałem list polecony za potwierdzeniem odbioru o treści
Witam,

W dniu 27.10.2016 odebrał Pan list polecony numer XXXX zwierający pismo przedprocesowe. W poniższym piśmie wzywam Pana do zwrotu należności na konto w terminie 7 dni czyli do dnia 03.11.2016. Brak wpłaty w powyższym terminie, skutkować będzie skierowaniem roszczenia na drogę sądową, na której będę dochodził swoich praw.
Dodatkowo informuje że w dalszym czasie jest Pan w stanie posiadania walizek na swoim stanie.

Dnia następnego otrzymałem walizki nadal uszkodzone z listem

W związku z Pana zgłoszoną reklamacją na zakup walizek udzielamy 12 miesięcznej gwarancji. Gwarancja wygasła dn 30-03-2016 Zgłoszone wady nie są to wady produktu tylko skutek użytkowania walizek w sposób nie poprawny. W związku z powyższym nie mogę uznać Pana reklamacji Pieczątka i podpis firmy

Jak mam dalej dochodzić swoich praw?

Napisz pozew cywilny o zapłatę i złóż go np. do Sądu Rejonowego tak jak zapowiadałeś w liście.

Powrót