Nieważność umowy wsółpracy art 387KC

• Autor wątku Autor wątku kapitan.40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kapitan.40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zawarłem umowę współpracy doładowywanie tel. komórkowych ze spółka Globsoft. Umowa była tak skonstruowana z jednostronną korzyścią dla oferenta. Nie mogłem wywiązać się z tej umowy i firma naliczyła mi kary umowne i odsetki. Przekazali sprawę do windykacji , windykacja do sądu. Sąd w trybie zaocznym/nakazowym wydał nakaz zapłaty. Nie wniosłem sprzeciwu w terminie gdyż nie miałem znajomości prawa. Komornik ściągnął mi całą należność żądaną przez w/w firmę. Wniosłem sprawę do sądu gospodarczego i sprawa jest rozpatrywana. W jaki sposób udowodnić że zawarta umowa była nie możliwa do zrealizowania? Powyższa firma w ten sposób naciągnęła już bardzo wiele osób. Jak rozumieć art. 387KC ? Może macie jakieś fachowe, praktyczne porady.

Jak rozumieć art. 387KC?
I ACr 162/92, OSA 1992/12/90

Niemożność świadczenia w rozumieniu art. 387 § 1 k.c. oznacza, że świadczenie jest niemożliwe do spełnienia obiektywnie, nie tylko zatem nie może go spełnić dłużnik, ale także inna osoba. Skutku wymienionego w tym przepisie nie wywoła zatem niemożliwość subiektywna, istniejąca tylko po stronie dłużnika.

Powrót