Nieważny Staatsangehörigkeit , a dowód osobisty

• Autor wątku Autor wątku Flaczyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flaczyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Posiadam Staatsangehörigkeit mojej mamy w którym jestem wymienony jako dziecko. Dokument stracił ważność w 2009 roku. Obywatelstwo mojej mamie zostało nadane po dziadku. Ja urodziłem się w 1988 roku Czy jest szansa na uzyskanie dowodu osobistego w konsulacie na podstawie tego dokumentu?

Czy skłądając orginał jest szansa, że go nie oddadzą? To jedyny potwierdzający obywatelstwo mojej mamy dokument i zastanawiam się czy nie złożyć im odpisu notarialnego z obawy przed jego utratą.

Dziękuję uprzejmie za pomoc.

Witam.
Nawet gdyby go zabrali to i tak jest nie ważny.Całą dokumentację niemiecki urząd który się pod nim podpiasł i tak posiada.
Pozdrawiam

Jeśli wybierasz się do Niemiec, to najlepiej złożyć wniosek o paszport na miejscu po zameldowaniu. W konsulacie zadają często dużo niepotrzebnych pytań i wymagają przedłożenia niestworzonych dokumentów. O dokument obywatelstwa nie musisz się martwić, nie zostanie on bowiem zabrany. W większości przypadków powinien też wystarczyć ten nieważny, gdyż obywatelstwa nie tracimy z dniem upływu ważności. Dowiedz się najlepiej u źródła, pisząc maila do konsulatu i przedstawiając sprawę.

Witam.
Jeżeli Staat. ważny był na dziesięć lat to stracił ważność co za tym idzie, tracimy obywatelstwo. W myśl tego trzeba od początku złożyć dokumenty potwierdzające zachowanie ciągłości obywatelstwa. Jeżeli udowodnimy przed danym organem taki fakt zostanie wystawiony nowy Staatsangehörigkeit bez terminowy.
Jeżeli chodzi o kwestie złożenia wniosku o wydanie paszportu osobie zameldowanej w niemczech to trzeba okazać się dowodem osobistym niemieckim jak również musi być wpisany w wniosek. Składając taki wniosek o wydanie pierwszego niemieckiego paszportu pani w urzędzie może poprosić dokument stwierdzający nasze obywatelstwo czyli Staatsangehörigkeit. ( dowód jak i Staatsangehörigkeit. muszą być ważne )
Pozdrawiam

Oczywiście, że nie tracimy obywatelstwa, ponieważ po wydaniu Staatsangehörigkeitsausweis jego posiadanie jest potwierdzone od urodzenia. Jedynie dokument ma swoją ustawową ważność i dlatego też obecnie wydawane są bezterminowo. Jak już powiedziałem, w wielu przypadkach wystarcza nieważny. Czasami nawet warto spróbować z nieważnym, ponieważ po tylu latach kolejny urzędnik może zupełnie inaczej zinterpretować nasze dokumenty i nie wydać nowego, a co za tym idzie, pozbawić nas obywatelstwa - było już kilka takich przypadków. Jeśli już chcesz bardzo go odnowić, to najlepiej zrobić to na miejscu w Niemczech, gdzie na podstawie starego zostanie wydany nowy.

Co do wyrabiania paszportu/dowodu w Niemczech, konieczny jest akt urodzenia/ślubu przetłumaczony na niemiecki i właśnie wspomniany Staatsangehörigkeitsausweis (niekoniecznie ważny - na większości stron internetowych niemieckich gmin jest wyraźna adnotacja o tym, że także nieważne są uznawane). W mojej rodzinie już też był taki jeden przypadek. W konsulacie będą raczej wymagali ważnego i właśnie dlatego trzeba uważać.

Nie wiem, kiedy AndreasG składał swój wniosek, ale obecnie wygląda to zupełnie inaczej, jestem bowiem na bieżąco i dosyć dobrze się orientuję ze względu na płynną znajomość niemieckiego.

Witam,
podpinam się pod wątek, gdyż mój przypadek jest nieco podobny. Na początku roku otrzymałem Staatsangehörigkeitsausweis, który odebrałem w konsulacie w Gdańsku. Teraz chciałbym wyrobić dowód obywatelstwa dla dzieci. Czy istnieje jakiekolwiek ryzyko, że Bundesverwaltungsamt cofnie mi Staats podczas przeprowadzania kolejnej procedury? Nadmieniam, iż udowodnienie mojego obywatelstwa nastąpiło wyjątkowo szybko (9 miesięcy), co wiązało się z załączeniem nieważnego Staatsu brata mojego dziadka. Sporo się naczytałem na tym forum o ryzyku, z jakim się wiąże ponowne składanie wniosku o dowód obywatelstwa, dlatego proszę o rozwianie mojej wątpliwości, pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Witam,
niestety nie jestem w stanie ocenić na ile "wątpliwe" są dokumenty, na podstawie których otrzymałeś potwierdzenie obywatelstwa. Ryzyko istnieje zawsze, tym bardziej, że często powołujemy się na destrukty lub inne prawie stuletnie dokumenty.
Jeśli posiadasz jednak Staat na swoje nazwisko, nie wyrabiałbym osobnych dla Twoich dzieci, gdyż możesz wyrobić dla nich lub w późniejszym czasie one same dla siebie paszport na podstawie twojego Staatu. Od niedawna obowiązuje prawo, w którym twoje dzieci, posiadając swoje dzieci i tak bedą musiały zgłosić ich urodzenie w konsulacie, aby twoje wnuki otrzymały obywatelstwo. W przeciwnym razie linia obywatelstwa w waszej rodzinie wygaśnie. Dlatego później nie będzie też problemu, bo obywatelstwo będzie wpisane w aktach urodzenia wnuków. Szkoda z jednej strony, że nie zawnioskowałeś przy swoim wniosku od razu o Staat dla twoich dzieci. Wtedy zrobiłby to jeden urzędnik. Chociaż jeśli było to tak niedawno, spróbowałbym do niego napisać e-maila i wyjaśnić twoją sprawę. Może wystawi od razu też Staat dla twoich dzieci. Do czasu złożenia podpisu na wniosku nic ci nie grozi.

Kurcze, trochę skopałem sprawę, bo jednak zależało mi żeby dzieci miały wyrobione Staatsy. Niestety, podczas składania wniosku, oceniałem swoje szanse na nikłe. Nie mam pewności, jakie dokumenty przedłożył brat mojego dziadka, mam tylko jego nieważny Staats, a wujek nie żyje. Najprawdopodobniej była to volkslista kat. 2 (pradziadkowie mieszkali przed wojną w Polsce). A już chciałem jechać składać wnioski. Spróbuję więc z wiadomością e-mailem, może coś wskóram. Jeśli chodzi o kontakt z urzędnikiem z Bundesverwaltungsamt, odpowiadają chętnie na wiadomości, czy raczej zbywają?

To jest właśnie to niebezpieczeństwo, gdy nie wiemy, jakie dokumenty zostały złożone. Z jednej strony może być jeszcze szybciej niż u ciebie, a z drugiej, gdy powtórny wniosek trafi do innego urzędnika, czas może się wydłużyć ze względu na jego „wymyślne” dokumenty, których sobie dodatkowo zażyczy. W twoim przypadku, gdy posiadasz tak świeży Staat, nie powinno być jednak kłopotu. Urzędnicy odpowiadają bardzo różnie. U mnie przeważnie odpowiadał nawet tego samego dnia. Nie musisz też koniecznie składać wniosku w konsulacie, można pocztą bezpośrednio do BVA.

Napisałem wiadomość e-mail do urzędnika Bundesverwaltungsamt, który prowadził moją sprawę. Wyraziłem moje obawy, co do innej interpretacji kolejnego wniosku (dla dzieci) przez innego urzędnika oraz poinformowałem go o braku wiedzy o dokumentach, które przedłożył mój wujek. W odpowiedzi dostałem informację, że co do zasady, wnioski złożone przez tę samą osobę rozpatrywane są przez tego samego urzędnika, a dokumenty wujka zostały już uwzględnione w mojej sprawie. Poproszono mnie też o jak najszybsze złożenie wniosków na dzieci oraz o informację e-mailem, jeśli już wnioski wyślę. Czyli, jak mniemam, mogę śmiało wysyłać?

W takim razie myślę, że nie powinno być żadnego problemu! Urzędnik zapewne przejmie te wnioski od razu po wpłynięciu, jeśli prosi o potwierdzenie e-mailem. Całe szczęście, że będzie to ta sama osoba.

Powrót