niewinny a przegral sprawe o oszustwo

• Autor wątku Autor wątku montoyar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

montoyar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Oto moja historia.Prowadze warsztat samochodowy.Pewnego dnia naprawilem pani zepsute Renault Twingo.Wymienilem wadliwą pąpę paliwową na nowa.Niestety po 2 tygodniach ta pąpa również ulega awari.Po wyciągnięciu z auta pompa i opaska zaciskowa na przewodzie paliwowym byla pokryta milimetrową warstwą nalotu.Pąpe zaolżylem nową a wlascicielka dala sprawe do sadu i dzisiaj przegralem.Rzczoznawca sądowy ocenil wiek pąpy na 15lat na podstawie nalotu co jest bezsensowne bo nalot powstal w 2 tygodnie a na 15 letnich pąpach takiego nalotu nie ma.Dostalem wyrok w zawiesze i grzywnę.Mam 7 dni na odwolanie.Co mam robic.Prosze o rade.

Rozumiem, że był Pan oskarzony o 286par 1 kk?
Proszę złożyć apelacje (apelacja jest opisana w temacie wyróżnionym na prawie karnym)., jesli wyrok uważa Pan za niesprawiedliwy.
Ma Pan rachunek na tą pompę?
Łatwiej będzie Panu pisać apelacje opierając się o uzasadnienie orzeczenia, wtedy będzie Pan mógł tworzyć kontrargumenty.

Czyli pierwszym krokiem jaki należy uczynić jest złożenie do Sądu wniosku o doręczenie odpisu wyroku z uzasadnieniem. Jest na to 7 dni od ogłoszenia wyroku. Przy braku takiego wniosku we wskazanym terminie wyrok się uprawomocni.

Tą pompę zakupilem w hurtowni i mam na nią fakture VAT.Sąd sprawdzal autentyczność faktury w hurtowni i hurtownia potwierdzila zakup tej pąpy.Na moją proźbe o oddanie pąpy do producenta w celu stwierdzenia daty produkcji odmówiono mi dlatego że pompa byla produkcji niemieckiej i nie mozna wywozić dowodów z kraju.Jak powolać niezazleżnego rzeczoznawce bo ten sądowy jest stronniczy i wyraźnie mu sie nie chce dojść do prawdy.

Jaki artykuł Pan mi nie odpowiedział. Teraz musi pan napisac w ciągu 7 dni od ogłoszenia wyroku o sporządzenie uzasadnienia wyroku oraz doreczenie odpisu wyroku wrazz z uzasadnieniem. Znając treść uzasadnienie łatwiej Panu będzie obalać twierdzenie sądu. nie ma zasady, że nie można badać dowodów poza granicami kraju, choć oczywiście raczej się to stosuje w bardzo powaznych sprawach. Natomiast Są Instytuty Ekspertyz Sadowych, które mają doswiadczonych biegłych.

Jestem oskarżony z art.286 § 1kk

No to tak jak mówię. Uzasadnienie, a potem apelacja - jesli z wyrokiem Pan sie nie zgadza.

Zlożylem pismo w sądzie o uzasadnienie wyroku.Uważm że jedynym sposobem na wygranie tej sprawy jest tylko podważenie rzeczoznawcy.Musze chyba znaleźć rzeczownawce który potwierdzi to że pompa jest nowa bo sendzia opiera sie na jego opini.Jak dostane uzasasdnienie wyroku to sie odezwe.

Proponuję również zapoznać się w sądzie z treścia tej opinii, a najlepiej wziąc sobie ksero. Znając ewentualną opinię pana "prywatny " rzeczoznawca będzie lepiej znał realia sprawy.

Powrót