Niewstawienie się na rozprawe

• Autor wątku Autor wątku Antosia2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Antosia2015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam pytanie na początku lipca miałam sprawę o rozwód na która się nie wstawiłam z powodu zagrożonej ciazy. Podałam jako usprawiedliwienie jedynie zwolnienie od ginekologa. Teraz dostałam pismo z wyznaczonym nowym terminem rozprawy i było tam napisane ze w ciągu 7 dni należy dostarczyć zwolnienie od lekarza biegłego sądowego bo jedynie takie zwolnienia honoruje sąd. I teraz nie wiem czy to się tyczy starej sprawy z lipca i mojej nieobecnosci ze mam uzupełnić usprawiedliwienie czy jest to tylko pouczenie gdybym nie mogła wstawić się na nową rozprawe. Gdzie moge sie to dowiedziec?

Jeżeli dostała Pani tylko wezwanie z wyznaczonym nowym terminem, to prawdopodobnie pouczenie dotyczy tej (i ewentualnie przyszłych rozpraw). Faktycznie Sąd zobowiązany jest do honorowania tylko zwolnień od lekarzy sądowych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby sąd uznał zwykłe zwolnienie - to już jest decyzja przewodniczącego.

Jeżeli nie została Pani ukarana grzywną (a z pewnością*dostałaby Pani postanowienie w tej sprawie), to można domyślać się, że Sąd przyjął wcześniejsze zwolnienie. Dlatego też*wyznaczony został nowy termin.

Poza tym tą kwestię na pewno będzie można omówić na rozprawie. Jeżeli Sąd będzie potrzebował dodatkowych informacji - z pewnością*się o nie zwróci. Na razie proponuję przyjąć, że tamto zwolnienie zostało przez Sąd przyjęte bez uwag.

PS. Przy okazji gorąco zachęcam, aby przy sprawach rozwodowych (szczególnie) korzystać z profesjonalnego pełnomocnika - najlepiej adwokata. Prawo rodzinne zawiera szereg niuansów, których sam nie jestem w stanie zliczyć. Dlatego nie bez powodu są prawnicy, którzy właśnie specjalizują się w takich sprawach. Oczywiście ich honoraria nie są małe, ale jest to inwestycja, która może się w przyszłości opłacić. Zawsze również można poprosić o ustanowienie pełnomocnika z urzędu, jeżeli kogoś na niego nie stać.

Powrót