Niewydanie wykonanego projektu pod pretekstem braku płatności

• Autor wątku Autor wątku qwert321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qwert321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Wykonywałem projekt IT dla klienta z Belgii.

Złożyłem wypowiedzenie argumentując brakiem płatności. W wypowiedzeniu poprosiłem o wskazanie osoby która przejmie dotychczasowe obowiązki oraz wykonanie pracę. W kontrakcie jest zapisane, że wszystko co zostało wykonanie należy do firmy.
Nie ma żadnego zapisu który jasno stwierdza od jakiego momentu prawa zostają przekazane klientowi.

Poinformowałem klienta również, że prawa autorskie posiada za pracę, za którą zapłacił. Czy mogę używać tego argumentu jako obrony w razie pozwu za brak wydania wykonanej pracy?

Niestety nie zabezpieczyłem tego w umowie.

Jak najlepiej postąpić w aktualnej sytuacji? Wydać całość i starać się windykować?

Jeżeli to pomoże to wkleję fragmenty umowy.

Jeżeli wątek lepiej pasuję do prawa miedzynarodowego proszę o przeniesienie

Ostatnia edycja:
qwert321 napisał:
... W kontrakcie jest zapisane, że wszystko co zostało wykonanie należy do firmy. ...
Łącznie z autorskimi prawami majątkowymi?
qwert321 napisał:
... Wydać całość i starać się windykować? ...
To zależy do czego dążysz. Co do zasady najpierw spełnia się świadczenie a potem żąda zapłaty no chyba, że w umowie umówiliście się inaczej.

Dziękuję za odpowiedź.

Tak, razem z prawami niestety.
Udało mi się dojść do wstępnego porozumienia.

Przed rozpoczęciem dalszych prac chciałbym uzyskać oświadczenie/porozumienie w którym strona zobowiązuje się od odstąpienia od wystąpienia na drogę sądową a ja zobowiązuję się na wykonanie dalszych prac.
Istotnym może być fakt że do tej pory nie dostałem pozwu / listy czynów które mi się zarzuca.
Czy taki dokument ma ważność w świetle prawa? (głownie UE) ***mod***. Co powinno znaleźć się w dokumencie i czy chroni mnie przed ewentualnym pozwem, szczególnie z KK za blackmailing/zastraszanie.

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
qwert321 napisał:
... że prawa autorskie posiada za pracę, za którą zapłacił....
qwert321 napisał:
... Tak, razem z prawami niestety. ...
:?:

Co do zasady płatność nie wpływa na zakres nabycia praw autorskich majątkowych. Przeniesienie tych praw wymaga umowy pisemnej zawierającej wszystkie regulacje wymagane ustawą pod rygorem nieważności.

Zobowiązanie nie chroni przed pozwem, może jedynie stanowić dowód przed Sądem.

Załączam fragment umowy. Napisane jest, że prawa są wartością firmy. Tylko czy nie jest istotne zawarcie fragmentu kiedy następuję przekazanie tych praw? Właściwie jest: "During term of this agreement". W innym fragmencie umowy mam po prostu zapis, że odchodząc mam zwrócić to co jest wartością firmy.

https://ibb.co/Mfx0HP6

Czyli mimo iż wykonam dalsze pracę nadal mogę zostać pozwany.

Ostatnia edycja:
Ten zapis umowy nie wywołuje żadnych skutków prawnych w stosunku do Twoich praw autorskich majątkowych.

Dziękuję za informację.

Powrót