niewykonywanie praw osobistych a pozbawienie autorstwa

• Autor wątku Autor wątku athme
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

athme

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Mam drobny problem z interpretacją prawa autorskiego.

Podpisałam umowę, w której zobowiązuję się niewykonywać swoich autorskich praw osobistych do utworzonej animacji. Generalnie nie miałabym nic przeciwko temu gdyby nie to, że jako autor animacji został wpisany ktoś, kto był odpowiedzialny jedynie za scenariusz.

Na końcu animacji pojawiają się napisy:

"AUTORZY:
Imię i nazwisko osoby, która tworzyła scenariusz bez informacji o tym że jest to scenarzysta"

W efekcie z napisów końcowych wynika, jakby jedna osoba wykonała całą animację, podczas gdy w rzeczywistości była jedynie autorem scenariusza. Natomiast pominięto całkowicie zarówno mnie jak i kolegów, jako twórców grafik i animacji.

Czy mogę się domagać od zleceniodawcy by umieścił mnie i kolegów w napisach końcowych, skoro jest tam miejsce dla autorów?

Zleceniodawca twierdzi, że taki projekt zatwierdzony został przez ministerstwo dla którego animacja jest realizowana i nie może mnie w związku z tym ująć w napisach, bo tam jest miejsce tylko dla jednej osoby.

Mimo, że zobowiązałam się niewykonywać swoich praw osobistych, to przecież nie można się zrzec autorstwa na rzecz innej osoby. A teraz czuję się tak, jakby ktoś mi całkowicie odebrał autorstwo.

Czy jest tu na tym forum ktoś, kto byłby w stanie mi pomóc?

Powrót