Niewypłacenie pieniędzy przez pracodawcę w Szkocji POTRZEBNA PILNA POMOC

• Autor wątku Autor wątku lopos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lopos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Pracowałam ponad miesiąc w hinduskiej restauracji. Pracodawca doskonale wiedział że będę pracować tylko przez taki okres czasu ponieważ musiałam wrócić do Polski aby rozpocząć studia. Zgodził się, ale powiedział, że muszę zdobyć tzw. National Insurance Number (NIN) aby móc legalnie pracować. Pod koniec mojej pracy udało mi się umówić na spotkanie w sprawie nadania tego numeru, ale urzędniczka mi powiedziała że nie jest możliwe nadanie NIN jeżeli nawet na dzień opuszczam Wielką Brytanię, a już tym bardziej jeżeli wracam do Polski na stałe. Dała mi tzw. numer tymczasowy, który miał wystarczyć na otrzymanie zapłaty. Dałam go pracodawcy, a on po prostu go przyjął i nawet na niego nie popatrzył. W ciągu całego okresu pracy wypełniłam jeden formularz, w którym przedstawiłam swoje dane osobowe i adres oraz przekazałam mu ksero dowodu osobistego i ksero listu, który otrzymałam w sprawie spotkania o nadanie NIN. Dzień przed wyjazdem zapewniał mnie, że wszystko jest w porządku i że pieniądze przekaże dziewczynie (też Polce) która pracowała razem ze mną, a ona przekaże je mi. Dzień wypłat przypadał na 15sty dzień każdego miesiąca, ja wyjeżdżałam 11.09. Do tej pory nie chce mnie wypłacić wynagrodzenia, mimo iż zgodnie z prawem Wlk. Bryt. na tak krótki okres zatrudnienia nie miałam obowiązku posiadać żadnego NIN nawet tymczasowego. Pracodawca otrzymał list z tamtejszego Biura zajmującego się poradami prawnymi dla obywateli, w którym zgodnie z aktualnym stanem prawnym Wlk. Bryt. niewypłacenie mojego wynagrodzenia nie ma żadnych podstaw prawnych i jest nielegalne. Proszę o fachową poradę i pomoc w odzyskaniu mojego wynagrodzenia:( Mail kontaktowy marras1989@interia.pl

Powrót