Niewypłacone wynagordzenie za prace w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku galazka9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

galazka9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem nowy na tym forum, dlatego tego chcialbym sie przywitac. Nazywam sie Jacek.
Mam problem ale opisze wszystko od poczatku. Od razu mowie poeta nie jestem :P.

Dostałem oferte pracy za granica w Niemczech. Miało byc to pewne siostry kolegi ojciec ma działalnosc i tam robi.
Praca miała polegac na wykanczaniu budynkow mieszkalnych w Niemczech. Po dlugich namysłach zdecydowałem sie na ta prace. Na wszystko umawialismy sie z pracodawca telefoniczne: umowa na cały etat i 1500 euro do reki. Wszystko pieknie, czlowiek mlody cieszyl sie ze zarobi pare groszy. Na miejscu w Niemczech - Monachium miałem otrzymac umowe i ja podpisac. OK. Pakowanie, bilety lotnicze do Monachium i podróż.(24 kwietnia) Zaleciałem, odebrano mnie z lotniska zajechalismy na miejsce pracy pokazano mi co jak i gdzie. Przychodzi nastepny dzien umowy do podpisu nie dostałem i tak do dnia dzisiejszego. Pracowalismy od rana do wieczora. (8-18 ) Bywały dni ze nawet i do 24 i 2 w nocy. I tak było ciagle. Przyszedl koniec miesiac. Wyplata zgadza sie wszystko ( poki tylko za 6 dni...) Kolejny miesiac praca . Zbliza sie czas wyplaty a pracodawaca ze nie otrzymal pieniedzy od inwestora..... kolejny miesiac to samo.. Prowadziłen sobie harmonogram moich prac ktore przed wyjazdem poprosiłem o podpis który otrzymalem.5 lipca wrociłem do domu 1500 km ze znajomym. Oczywiscie bez grosza przy tyłku. Udałem sie do ZUS'u dowiedziec sie czy byłem zatrudniony. Jak sie okazało byłem zatrudniony na pół etatu. Nie otrzymałem zadnych pieniedzy, umowy o prace ktora sfałszowa zeby mnie zatrudnic ani swiadectwa pracy. Badan lekarskich jak i szkolenia bhp nie przechodziłem. Harmonogramu prac takze nie prowadzil. Sprawa zgloszona do PIP'u. Dostałem dokument zwrotny ze pracowdca dostarczyl kilka dokumentów. Umowy nie dostarczyl gdyz była ustna (tak dostałem w zwrotce z pipu). I ze wynagrodzenie bedzie liczone wedlug umowy na jaka byłem zatrudniony czyli jest to 1/2 etatu. Co moze zrobic w tej kwestii ?? Prokuratura ?? Chciałbym odzyskac swoje pieniadze.... Prosze o pomoc i pozdrawiam. Jacek.

jak PIP Tobie nie pomoże z pozwem to musisz iść do prawnika

galazka9 napisał:
I ze wynagrodzenie bedzie liczone wedlug umowy na jaka byłem zatrudniony czyli jest to 1/2 etatu.
to nie jest prawda skoro potrafisz wykazać ilość przepracowanych godzin

galazka9 napisał:
Prowadziłen sobie harmonogram moich prac ktore przed wyjazdem poprosiłem o podpis który otrzymalem.
bo jak rozumiem pracodawca zaakceptował (potwierdził) Twój czas pracy?

Powinieneś porozmawiać z tym Twoim pracodawcą; krótko i treściwie, tzn. 1. przypomnisz mu kwotę wynagrodzenia, którą jest Ci winien; 2. Zapytasz go, w jakim terminie zamierza Ci ją zapłacić; 3. W razie niezadowalającej odpowiedzi powiesz mu, że: Jeśli w tym a w tym terminie nie nastąpi zapłata Twojego zaległego wynagrodzenia to:

1. O sprawie zawiadomiony zostanie Hauptzollamt Monachium; w szczególności o tym, że pracodawca oszukiwał co do wysokości wynagrodzenia i że nie zgłosił pracowników zgodnie z przepisami dot. oddelegowywania pracowników;

2. Zawiadomiona zostanie SOKA-Bau Wiesbaden, gdzie pracodawca nie zgłosił pracowników.

Na koniec powiesz mu, że wskutek Twojego zawiadomienia jego długi będą przekraczały 100-krotnie kwotę, którą jest Ci winien, i że nie ma dziury w całej Unii Europejskiej, w której mógł by się w celu uniknięcia odpowiedzialności schować.

Ostatnia edycja:
Tak. Prowadzony przeze mnie harmonogram podpisał własnorecznym podpisem.
Pismo ktore otrzymałem z PIP'u wyglada dla mnie i innych osob z ktorymi sie kontaktowałem tak jak bym miał zostawić ta sprawe i sie pogodzic z nie wyplaceniem kasy.

Powrót