Niewypłacone wynagrodzenie - Niemcy

• Autor wątku Autor wątku boni1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boni1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam problem z niemieckim pracodawcą - firmą, nie wiem co zrobić. Proszę o pomoc. Przedstawiam swoją sytuację: mój mąż pracował w sierpniu 2014 roku jako pomoc domowa. Mąż miał założoną niemiecką działalność gospodarczą - taki był wymóg podpisania umowy i podjęcia pracy na terenie Niemiec. Taka umowa została podpisana przez męża i firmę. Firma przydzieliła męża do pracy w prywatnym domu osoby niepełnosprawnej. Po przepracowanym miesiącu (taki był okres zatrudnienia), firma miała dwa tygodnie na wypłacenie wynagrodzenia na konto męża. Zadzwoniłam z pytaniem do firmy, dlaczego mąż nie dostał należnej wypłaty. Firma powiedziała,ze nie mają podstaw do wypłacenia wynagrodzenia ponieważ mąż musi posiadać polską działalność gospodarczą w terminie zatrudnienia. W trakcie zatrudnienia przedstawiciel sierpnia, który przywiózł umowę do podpisania nie pytał o żadne dokumenty, jedyną rzeczą, którą dostaliśmy od firmy była umowa. W Polsce nie można założyć działalności wstecz. Czy mam jakieś szanse na odzyskanie wynagrodzenia?
Jeśli chodzi o sąd pracy nie wiem czy opłaca mi się walczyć, wynajmować adwokata, zsumowanie wydatków na dojazd do Niemiec, wynajęcie pokoju na czas załatwiania spraw, adwokat, opłaty sądowe - te koszta mogą przewyższyć wynagrodzenie za miesiąc pracy.
Proszę o poradę, będę wdzięczna.

Powrót