Niewypłacone wynagrodzenie po złożeniu wypowiedzenia

• Autor wątku Autor wątku vti678
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vti678

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Pracę jako kierowca w Niemczech w agencji pracy (z siedzibą w Polsce) rozpocząłem 23.01.2017, wypłaty otrzymywałem zgodnie z umową do 15 dnia każdego miesiąca. 1.08.2017 złożyłem wypowiedzenie, czego skutkiem było celowe niewypłacenie przez firmę wynagrodzenia. Niestety pomimo licznych telefonów, pośrednik odpowiedzialny za podpisywanie umów, organizację pracy oraz kontakt pracowników z głównym biurem nie potrafił lub nie chciał udzielić mi żadnych informacji na ten temat.
Kolejnym krokiem było wysyłanie listownie upomnienia, niestety nie przyniosło to żadnych efektów, ponieważ firma do dnia dzisiejszego nie wypłaciła wynagrodzenia, które wynosi 2099,05 Euro za miesiąc lipiec oraz 272,67 Euro za miesiąc sierpień. Wyżej wspomniany pośrednik przesłał drogą mailową kwity wypłatowe, pomimo tego nadal nie otrzymałem należnej wypłaty.
W podobnej sytuacji jest kilka osób, które również złożyły wypowiedzenie.
Bardzo proszę o pomoc i poradę, co powinienem zrobić w tej sytuacji.

Witam,poszukuję pomocy w sprawie niewypłaconego wynagrodzenia za pracę sezonową mojego syna w Niemczech. Pracował przez całe wakacje,zarabiał na studia,wypłacono tylko pensję za lipiec.Pensja za sierpien i wrzesień nie pojawiła się na koncie u żadnego z polskich pracowników.Syn wysłał wezwanie do zapłaty za potwierdzeniem odbioru,czeka na zwrotkę.Jest też w kontakcie z niemieckim biurem prawnym świadczącym bezpłatną pomoc prawną dla oszukanych pracowników z Europy zachodniej,z uwagi jednak na dużą ilość spraw którymi biuro się zajmuje,kontakt jest utrudniony.Kolejnym krokiem ma być pozew do sądu pracy,ale nie jestem w stanie mu pomóc z uwagi na barierę językową.Nie umiem również określić,który sąd jest właściwy ze względu na siedzibę firmy,czy miejsce wykonywania pracy? Będę wdzięczna za każdą pomoc,z góry dziękuję i pozdrawiam.

OCEANIA napisał:
Będę wdzięczna za każdą pomoc,z góry dziękuję i pozdrawiam.
Opisz więc rzeczowo problem :)
Z Twojego postu nic nie wynika, tylko wylewanie żali.
Gdzie syn zawarł umowę, jaką, z kim, kiedy, treść, itd...

Umowa została zawarta w Teltow,obrzeża Berlina,dnia 16.07.2018.To ponoć standardowa umowa Arbeitsvertrag fur gewerbliche Arbeitnehmer.Firma ogrodnicza,architektura krajobrazu.Była zawarta na sześciomiesięczny okres próbny,syn złożył wypowiedzenie na koniec sierpnia i pracował do połowy września.

Prosze wysłac jeszcze jedno wezwanie do zapłaty, tym razem ostateczne i pod rygorem złożenia sprawy do sądu.
Proszę sie nie bać sądu, tam się w takich przypadkach wygrywa, ale kosztuje to nerwy. W I instancji nic sie nie płaci, chyba, ze będziecie chcieliswojego pełnomocnika, ale nie polecałabym, gdyż firma ma przegraną od razu na starcie. Potrzebujecie tylko, zeby zjawił sie tam ktos kto mówi i rozumie po niemiecku.
Sądem właściwym jest ten, w którego obszarze syn wykonywał pracę.

Dziękuję bardzo za odpowiedź,tak też zrobię.Czy znajdę gdzieś w internecie wzór pozwu po niemiecku?Szukałam,bezskutecznie.Czy wystarczy opierając się na wzorze polskiego pozwu jedynie go przetłumaczyć?

Jeju,dziękuję bardzo :) Myślę,że konieczne jest też wnioskowanie o tłumacza na rozprawie.Czy wiesz jak to zrobić?

Witam,w nawiązaniu do tego co pisałam wcześniej,chciałam spytać czy na rozprawie przed Arbeitsgericht i na wniosek syna wysłany razem z pozwem,będzie obecny tłumacz?W piśmie,które otrzymał z sądu z terminem przesłuchania nie ma wzmianki o tłumaczu. Zdecydowanie za słabo zna niemiecki,żeby odpowiadać na tak istotne i szczegółowe pytania. Będę wdzięczna za wskazówki.

Tlumacz jest zamawiany przez sad tylko na wyrazny wniosek strony procesowej, przeciez sad duchem swietym nie jest i nie wie z gory, kto jak zna jezyk.
Problem jest taki, ze w sadzie pracy kazda strona ponosi wlasne koszty, bez wzgledu na to czy wygra czy przegra. Nie jestem w stanie odpowiedzic ci na pytanie, czy za tlumacz wezwanego na twoj wniosek nie bedziesz musiala zaplacic z wlasnej kieszeni

Powrót