niewypłacone wynagrodzenie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku keri101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keri101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam i proszę o poradę jak domagać się aby pracodawca wypłacił mi zaległe wynagrodzenie. Pracowałem w Niemczech od sierpnia 2014 r do października 2014 r . przez ten okres pracodawca wypłacił mi tylko 500 euro tłumacząc się że jeszcze nie dostał jakiegoś nr podatku i on sam nie ma żadnych pieniędzy.Mam umowę od sierpnia do końca grudnia 2014 r . W październiku wkurzyłem się i powiedziałem że nie przychodzę jutro do pracy i nie przyjdę jak mi nie wypłaci zaległych pieniędzy. Muszę nadmienić że pracodawcą jest Polak i pracowałem na zasadach niemieckich. Do tej pory nie otrzymałem żadnych pieniędzy. Dzwoniłem do niego wysyłałem sms-y, on mówił że mi wypłaci żebym jeszcze poczekał ale ja już nie chcę czekać. Boję się czy to nie jest już przedawnione. Pracowałem w mieście Ulm na południu kraju. Nie wiem czy on mnie wyrejestrował a jak tak to kiedy ponieważ nie posiadam świadectwa pracy.

Napisz i daj mu termin 14 dni na wypłacenie pieniędzy.Napisz mu że jak nie otrzymasz pieniędzy to zgłosisz to do urzędu celnego dla jego miejscowości i będziew miał kontrole.
Zobaczysz co ci odpisze

witam,
już nie raz mu tak pisałem i do tej pory nie mam pieniędzy. trzeba chyba słowa zamienić na czyny . nie mam innego wyjścia:mad:

Wyslales mu oficjalne pismo za potwierdzeniem odbioru czy wiadomosc sms lub na facebooku ?

Powrót