niewyrejestrowanie się z ubezpieczenia zdrowotnego z uczelni po podjęciu pracy

• Autor wątku Autor wątku pawelgraczow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelgraczow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,

od razu piszę, że wiem, że postąpiłem niezgodnie z zasadami mojej Uczelni, ale chciałbym się dowiedzieć o... właściwie nie wiem czym? Możliwości ukrania? Podstawie prawnej tego ukarania?

Mianowicie:

w 2018 dostałem się na studia doktoranckie, a następnie ciężko zachorowałem. bujanie się, wiele nietrafnych diagnoz, gdy mnie w końcu zdiagnozowali, to COVID zamknął system. dopiero w 2022 r. doprowadzono mnie do jako takiego stanu. i zaczęła się wojna. poszedłem do pracy z Ukraińcami i ostatnia rzecz o której myślałem, to uczelnia.

Zapomniałem o tym, że jeśli uzyskam ubezpieczenie z innego tytułu, to powinienem się z Uczelni wyrejestrować w ciągu 7 dni.

(Przy okazji - w żadnym regulaminie ubezpieczeń na uczelni nie widziałem takiego wymogu - nie ma regulaminu ubezpieczeń, jest tylko regulamin dokumentowania ubezpieczeń)

Od czasu rozpoczęcia się wojny było tych tytułów kilka, od różnych urzędów i organizacji (pracowałem jako tłumacz z ukr. i ros., dużo się działo, jak wiecie).

Przy innej okazji (facet od ubezpieczeń na Uczelni zajmuje się czymś jeszcze) dowiedziałem się, że jeśli ZUS ten zbieg tytułów wychwyci, to nałoży na Uczelnię karę 5 tys. zł, a Uczelnia sceduje tę karę na mnie.

Powtórzyłem to Pani z okienka w ZUS-ie - mocno się zdziwiła, skonsultowała się z przełożonym i powiedziała, że Uczelnia powinna po prostu skorygować te zapłacone składki i uzyskać z tego tytułu nadpłatę na jej korzyść, a kara 5 tys. zł jest mało prawdopodobna (wszak ZUS ma wtedy nadpłatę, a nie niedopłatę)

Facet od ubezpieczeń z Uczelni powiedział jednak, że uczelnia "nie będzie tego [korygowania] robić" - nie wiem, co to znaczy - nie, bo nie; bo im się nie chce, bo im tak wygodniej?

Wydaje mi się, że to trochę dziwne, że uniwersytet nie może mnie (słusznie) ukarać "samodzielnie" (to wynika z wypowiedzi faceta) przez np. nakaz zwrotu nadmiarowych składek (zrobiłbym to chętnie z nawiązką), tylko czeka aż "nowy algorytm" ZUS mnie "wyłapie" (z czego uczelnia nic nie będzie miała)

Powrót