Niewystawianie paragonów

• Autor wątku Autor wątku Wizzair
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wizzair

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Panowie i Panie, jest u mnie w mieście pewien punkt prowadzony przez obcokrajowców, w którym nikomu nie wydają paragonów. Byłem tak wielokrotnie i nigdy nie dali paragonu. Sytuacja trwa przynajmniej od roku, zgłaszałem to wielokrotnie do Urzędu Skarbowego, lecz nic się nie zmieniło i paragonów jak nie dawali tak nie dają. Bardzo mi się nie podoba, że ktoś obcego pochodzenia przyjeżdża do nas i nas okrada poprzez niepłacenie podatków. Co mogę z tym faktem zrobić, skoro sam Urząd Skarbowy nie reaguje?

Oczywiście, jest to punkt gastronomiczny i mają kasę fiskalną, tylko jej nie używają.

Napisz do izby skarbowej z adnotacja ze informowałes us

O sprawie informowałem Ministerstwo Finansów, które przekazało sprawę do Izby Skarbowej ponad miesiąc temu. Możliwe, że była w lokalu kontrola i nałożyli jakiś mandat skoro o sprawie Urząd Skarbowy wie od roku. Tylko co z tego jak dalej paragonów nie wystawiają... Wysyłałem również nagranie z kamery skierowanej na kasę, gdzie kilka osób pod rząd paragonu nie dostało (nie została żadna transakcja na kasę nabita). Na prawdę nic się z tym nie da zrobić czy po prostu to tyle trwa czy o co chodzi?! Gdyby to byli Polacy to bym miał to gdzieś, ale niestety nasze pieniądze (nieodprowadzony podatek) uciekają do kieszeni wyznawców religii w których gwałty, morderstwa i pedofilia są na porządku dziennym.

Wizzair napisał:
O sprawie informowałem Ministerstwo Finansów, które przekazało sprawę do Izby Skarbowej ponad miesiąc temu. Możliwe, że była w lokalu kontrola i nałożyli jakiś mandat skoro o sprawie Urząd Skarbowy wie od roku.
Zawsze możesz złożyć skargę na dyrektora US lub Izby Skarbowej do wyższej instancji, jeśli uważasz, że niewłaściwe wykonuje swoje obowiązki.

Nie mam pojęcia jak wykonuje, gdyż ja jako osoba zawiadamiająca nie mam wglądu do tego jak sprawa się toczy. Możliwe, że wystawili mandat albo kilka mandatów a lokalowi i tak bardziej opłaca się zapłacić te mandaty i nie wystawiać paragonów dalej. Pytanie co z tym można zrobić?

Pisz cały czas. Za każdym razem Us wystawia coraz większy mandat :)

Bo za nieużywanie kasy jak łapią na gorącym uczynku dają mandat 300-400 zł i tyle.
Niech się za nich wezmą jak za tego słynnego oszusta - piekarza.

ejtykoles napisał:
Pisz cały czas. Za każdym razem Us wystawia coraz większy mandat :)

Wróciłem z tego lokalu po raz kolejny - znów brak paragonu. No powiem szczerze, że zaczyna mnie to bardzo irytować. Do zgłoszenia dołączam materiał z kamery, tylko co z tego jak nic z tym nie robią?! Może mogę gdzieś wyżej z tym uderzyć, szczególnie, że mam kilka nagrań video jak tych paragonów nie dają? No kurde, przecież tak nie może być... ma ktoś jakieś pomysły?

Powrót