Niewywiązanie się z umowy przez złotnika OBRĄCZKI

• Autor wątku Autor wątku TomyDysan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomyDysan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, proszę o poradę.

Sytuacja: zamówiłem u złotnika obrączki, miały być wykonane zgodnie z wzorem wskazanej firmy do 1 miesiąca, wpłaciłem zaliczkę. Na wystawionym dokumencie nie ma naniesionej daty. Po ok. 2 tygodniach zadzwoniłem z pytaniem na kiedy mogę się ich spodziewać, dostałem odpowiedź, że w najbliższy piątek. Na miejscu okazało się, że jeszcze nie są gotowe, miały być skończone na kolejny tydzień. W kolejnym tygodniu dostałem informację, że złotnik zepsuł kamień, i odbiór się opóźni. W ostatni poniedziałek zadzwonił, mówiąc, że towar jest gotowy, ale okazał się cięższy niż zakładał i trzeba dopłacić z 200,300 zł albo go zwalcuje aby waga się zgadzała. Poprosiłem o zwalcowanie. Towar już nie zgadza się z tym, co było na umowie.
Dziś przy odbiorze osobistym stwierdził, że obrączki nie mają jeszcze certyfikatu i abym zgłosił się z nimi ok. września w celu certyfikacji. Nie zgodziłem się by kupić bez certyfikatu. Zaproponował najbliższy piątek na odbiór, ale nie jestem w stanie dotrzeć z powodu pracy. Chciał abym zapłacił dziś całość, dostałbym paragon a w poniedziałek odbiór obrączek z certyfikatem. Nie zgodziłem się.
W momencie oddania obrączek do certyfikacji, czas realizacji przekroczy miesiąc.

Chcę uzyskać zwrot zaliczki. Co mogę zrobić?

Wezwij pisemnie złotnika do wykonania dzieła (obrączek) zgodnie z zamówienia w w terminie 14 dni z i formacją, że po tym terminie będziesz uprawniony do odstąpienia od zawartej umowy.

Powrót