niewywiązanie się z umowy

• Autor wątku Autor wątku karolina4545
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina4545

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Na początku stycznia złożyłam zamówienie na płytki, które miałby być dostarczone po tygodniu, przy zamówieniu wpłaciłam zaliczkę. Dziś mijają ponad trzy tygodnie a ja dalej nie mam zamówionego produktu. Sklep nie odpisuje na maile, kontakt telefoniczny jest bardzo utrudniony, czasami odbierają telefon.
W poniedziałek sprzedawca zapewniał mnie, że dziś rano płytki zostaną dostarczone pod wskazany adres, płytek nie ma, a sprzedawca nie odbiera telefonu.

Chciałam się poradzić co mogę zrobić w zaistniałej sytuacji? Czy i w jakiej formie mogę obciążyć sprzedawcę za niedotrzymanie umowy?

Jeśli nie było odmiennego zastrzeżenia umownego, w razie niewykonania umowy przez stronę może Pani bez wyznaczania terminu dodatkowego - odstąpić od umowy i żądać zwrotu zadatku w wysokości dwukrotnie wyższej - art. 394 KC.

Ponadto sprzedawca jest zobowiązany do naprawienia szkody (odszkodowanie) wynikłej z niewykonania zobowiązania chyba że jest to następstwem okoliczności, za które sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności - 471 KC

Powrót