Niezamówiona informacja handlowa oraz cena netto

• Autor wątku Autor wątku 4nd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
4

4nd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

sprawa wygląda tak, że kupiłem na Allegro pewną rzecz od pewnej firmy, po czym tę rzecz odebrałem osobiście. Następnie, dziwnym zbiegiem okoliczności, zacząłem od tej firmy dostawać codziennie maile z ofertami, przykładowo:

PEŁNĄ NASZĄ OFERTĘ ZNAJDĄ PAŃSTWO NA NASZEJ STRONIE INTERNETOWEJ XXXXXX
(...)
PRZEDMIOTEM JEST KOMPUTER XXXXXX
CENA: XXXXX / GWARANCJA XXXX
MOŻLIWE ZMIANY KONFIGURACJI:
dopłata do systemu XXXX
(...)
Aby złożyć zamówienie proszę odpowiedzieć na tą wiadomość podając: xxxxxx
(...)
WSZYSTKIE PODANE CENY SĄ CENAMI NETTO
OFERTA WAŻNA DO WYCZERPANIA ZAPASÓW

JEŻELI NIE CHCĄ PAŃSTWO OTRZYMYWAĆ OFERT PROSIMY O KLIKNIĘCIE W PONIŻSZY LINK:

Rezygnacja z mailingu
(dane firmy) (...)
Uprzejmie informujemy, ze Panstwa adres zostal pozyskany bezposrednio z Panstwa strony internetowej lub z oficjalnych i ogolnie dostepnych baz danych. Powyższa wiadomość nie stanowi oferty w rozumieniu prawa handlowego.
Jesli jednak nie zycza sobie Panstwo dalszych informacji lub chca wskazac innych wlasciwych odbiorcow prosimy o odpowiednia informacje na zwrotny adres e-mail.

Po samodzielnych poszukiwaniach dotarłem do ustawy z dnia 18 lipca 2002 r.o świadczeniu usług drogą elektroniczną Art. 10. 1. i ustawy z dnia 5 lipca 2001 r. o cenach Art. 3. 1. i wygląda na to, że ani nie można przesyłać niezamówionej informacji handlowej, ani nie można podawać cen netto.

Firma informuje w stopce skąd rzekomo pozyskała adres e-mail, chociaż wiadomo że go skopiowali z Allegro po tym jak coś od nich kupiłem. Rozsyłają te wiadomości pewnie żeby zachęcać do zamówień z pominięciem prowizji, akurat nic mi do tego, jednak mam wątpliwości co do legalności takiego sposobu pozyskiwania adresów.

Oczywiście mogę się wypisać z tej subskrypcji i pewnie tego wysyłać nie będą, ale czy moje podejrzenia odnośnie nieuczciwego wykorzystania adresu e-mail oraz podawania w ofercie ceny netto (zaznaczają w stopce że to nie jest oferta ale co z tego?) są słuszne?

Ostatnia edycja:
Z tego co pamiętam na allegro przy zakupie pytają o zgodę na wykorzystanie emaila w celach marketingowych.

Powrót