Niezapłacona faktura

• Autor wątku Autor wątku Inżyniernadorobku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Inżyniernadorobku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.
Nie jestem pewien czy wprowadzam mój wpis w dobrym dziale ale spróbuję. Jako właściciel jednoosobowej działalności gospodarczej podjąłem współpracę z większą firmą w ramach pewnego kontraktu. Niestety umowa ustna na pewną kwotę za miesiąc mojej pracy. Wszystko szło w miarę dobrze przez ok rok, płatności były, choć coraz częściej z opóźnieniem. Niestety problem pojawił się z płatnością za ostatnią fakturę. Prezes firmy uznał, że wykona mi przelew dopiero jak Inwestor odbierze od niego całość kontraktu, bo ma (mój prezes) zatrzymaną dużą sumę pieniędzy i nie płacił już nikomu z podwykonawców. Niestety z odbiorami jest coś nie tak i faktura jest już 2 miesiące po terminie. Drugie niestety, że tej ostatniej faktury nikt mi formalnie nie podpisał- nie chcieli jej po protu przyjąć. Przesłałem ją również drogą mailową- bez odpowiedzi. Otrzymałem za to 2 transze przelewem, w tytule pierwszej był numer faktury i "zapłata częściowa" w tytule drugiej "dopłata" i numer faktury. Brakuje jednak jeszcze prawie połowy z kwoty na jaką wystawiłem fakturę.
Moje pytanie brzmi, jakie mam szansę na dochodzenie sprawy w e-sądzie?

Powrót