M
Małpkaupka
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 45
Moja sprawa wygląda tak: w styczniu 2006 kupiłam samochód, ubezpieczony do marca 2006 w HDI; mój błąd: nie powiadomiłam HDI, ubezpieczyłam się też w L4. HDI nie przypomniało mi o wówczas konieczności wpłacenia II raty składki. (Szukałam ubezpieczenia po poprzedniku, dał mi kilka, ale starych, ale tego ostatniego, na które się powołuje HDI, nie ma) Tzn. TU przypomniało mi o tym dopiero wczoraj, strasząc skierowaniem sprawy do sądu i żądając odsetek.
1. Czy mogli NIE powiadamiać mnie o terminie wpłaty II raty? Jesli postąpili błednie - to na co powołać się w pismie do nich?
2. Jeśli będę musiała zapłacić - to czy muszę II ratę wraz z odsetkam? Czy sama składka nie wystarczy?
3. A jeśli zapłacę IIratę (z czy bez odsetek), to czy nie potraktuja tego jak przedłużenie umowy? Nie zaproponowali mi zmiany warunków (nie musieli, fakt).
4. Czy pismo skierowane do HDI przerywa termin skierowania sprawy do sądu (7 dni)?
Uprzejmie proszę o rozstrzygnięcie powyższych kwestii, ekhm, terminy...
1. Czy mogli NIE powiadamiać mnie o terminie wpłaty II raty? Jesli postąpili błednie - to na co powołać się w pismie do nich?
2. Jeśli będę musiała zapłacić - to czy muszę II ratę wraz z odsetkam? Czy sama składka nie wystarczy?
3. A jeśli zapłacę IIratę (z czy bez odsetek), to czy nie potraktuja tego jak przedłużenie umowy? Nie zaproponowali mi zmiany warunków (nie musieli, fakt).
4. Czy pismo skierowane do HDI przerywa termin skierowania sprawy do sądu (7 dni)?
Uprzejmie proszę o rozstrzygnięcie powyższych kwestii, ekhm, terminy...