Niezapłacone wynagrodzenie

• Autor wątku Autor wątku TOM 80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TOM 80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mam kilka pytań 30 Kwietnia podpisałem umowę cywilno prawną na czas określony(na trzy miesiące) z pewną (dość znaną)firmą wszystko było OK,do czasu wypłaty,(termin płatności ustalony był na 20 kolejnego miesiąca),ciągle słyszałem że w księgowości mają bałagan i stąd to opóżnienie. W końcu ok.10 Czerwca dostałem wypłatę za Maj lecz bez zwrotu kosztów(paliwo).Gdy dalej drążyłem temat wypłaty zaległości zostałem przez moją szefową zwyzywany od różnych,że przeze mnie musiała wrócić z urlopu i powiadomiła mnie o odstąpieniu od umowy. Poinformowała mnie również że dopiero wypłacą mi resztę pieniędzy dopiero po zwróceniu rzeczy które od nich dostałem do pracy (telefon,tablet,laptop).Odesłałem im tylko laptop i poinformowałem że resztę rzeczy odeślę dopiero po wypłaceniu przez nich pozostałych pieniędzy.Dostałem odpowiedż że jeśli nie odeślę tych rzeczy nie dostanę wynagrodzenia i powiadomią Policję.
Proszę o pomoc co mam zrobić w tej sytuacji,boję się że gdy odeślę te rzeczy nie dostanę pieniędzy, a jest to spora suma(wynagrodzenie za Czerwiec kilka dni Lipca i zwroty kosztów za prawie trzy miesiące)
Jak mam postąpić by szybko i bez sądów odzyskać moje pieniądze,
Czy przy takiej umowie mogę powiadomić PIP o całej sytuacji.
Proszę o szybką odpowiedż... Za co z góry dziękuję.

Oddać własność firmy (faktycznie możesz mieć problemy z Policją).
Wystawić rachunek na brakującą kwotę.
PIP nie zainteresuje się tą umową.

Powrót