Niezapłacony mandat a odsetki przy wizycie komornika

• Autor wątku Autor wątku Meduuzaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Meduuzaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Po niezapłaconym mandacie w wysokości 20zł z listopada ubiegłego roku w sierpniu przyszedł do mnie do domu komornik z tytułem egzekucji należności pieniężnych. W punkcie E podpunkcie 6 (rodzaj odsetek) zaznaczone jest "nie pobiera się odsetek" - pytanie do tego, czy komornik przyjeżdżając w sprawie tego mandatu ma prawo 'wziąść' więcej niż te 20zł? Czy wziął więcej (razem 40zł) za to, że musiał tu przyjechać?

Nie chodzi mi o to żeby się wykłócać z nimi na koszt 20zł tylko chcę wiedzieć na przyszłość.

Szukałem w dziale odpowiedzi na moje pytania ale nie znalazłem. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Był to komornik

Ostatnia edycja:
To jeszcze Cię czeka pewnie rozliczenie kosztów egzekucji. Trochę to będzie więcej niż 20 zł...

Czyli jak przychodzi komornik w sprawie niezapłaconego mandatu to bierze opłatę za mandat + 'coś dla siebie' (w tym wypadku 20zł) + koszty egzekucji? Ile takie koszty mogą wynieść?

Jesteś pewna że to jednak był komornik? Może powiedział że skarbowy. Nie sądowy. Owszem, ze skarbówki przyjść potrafią za każdym mandatem ale za 20 zł to komornik sądowy z kancelarii się nie wychyla.
Miałaś jakiś zbieg egzekucji?

digiton napisał:
To jeszcze Cię czeka pewnie rozliczenie kosztów egzekucji. Trochę to będzie więcej niż 20 zł...

Proponuję zgłosić się do samego komornika, z pewnością zostaną udzielone informacje z jakiego tytułu pobrano te dodatkowe 20zł. Ponadto powinien zawiadomić Pana listownie o wysokości zajęcia i prowadzonej egzekucji (adres zameldowania). Gdyby miał wziąć więcej i zgłaszać się po więcej pieniędzy, to z pewnością od razu by podał tę kwotę do zapłaty.

Opisywanie "tytułu egzekucji" z częścią E wskazuje że to była egzekucja administracyjna i egzekutor albo poborca skarbowy.
Do mandatu zapewne były doliczone koszty upomnienia 11,60 + opłata manipulacyjna 1,4 + koszty pobrania 2,5 + koszty dojazdu, do tego koszty poprzednich czynności jeśli jakieś były. Więc faktycznie prawie 20 zł dodatkowych opłat się robi.

Ostatnia edycja:
Powrót