[cytat="kala745"]W lutym 2005 r. nabyłam w 1/2 spadek po mojej mamie i nie miałam zielonego pojęcie że trzeba od tego zapłacić jakiś podatek. Jakie pismo muszę złożyć do Urzędu Skarbowego i jakie będą konsekwencje tego że nie opłaciłam do tej pory tego podatku ile kary będę musiała zapłacić, czy istnieje tak możliwość, że nie zostanę ukarana?(...)[/cytat]
Za mało jest informacji do udzielenia wyczerpującej odpowiedzi. Zakładam, że przedmiotem spadku nie była nieruchomość. Gdy czysta wartość (po potrąceniu długów i ciężarów) masy spadkowej nie przekraczała 9.637 zł – jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do I grupy podatkowej (w Pani przypadku) – spadkobierca jest zwolniony z podatku. Powyższa kwota dotyczy również wcześniejszych ewentualnych darowizn – otrzymanych w okresie 5 lat poprzedzających rok, w którym miał miejsce spadek - zsumowanych z wartością masy spadkowej. W tej grupie podatkowej powyżej ww. wartości (9.637 zł) podatek wynosi:
- do 10.278 zł nadwyżki – 3%,
- ponad 10.278 zł do 20.556 zł nadwyżki – 308 zł 30 gr i 5% nadwyżki ponad 10.278 zł,
- ponad 20.556 zł – 822 zł 20 gr i 7% nadwyżki ponad 20.556 zł.
Uważam, że w tym wypadku do urzędu skarbowego należy złożyć deklarację SD. Formularz można uzyskać na stronie internetowej albo w urzędzie skarbowym. Konsekwencją może być zapłacenie odsetek za zwłokę od tych zaległości. Mogą być trudności w naliczeniu wysokości zobowiązania podatkowego z odsetkami, jednak postarać się zrobić to solidnie. Gdy urząd skarbowy stwierdzi, że wysokość zobowiązania podatkowego jest inna niż wykazana w deklaracji - wydaj decyzję, w której określi wysokość zobowiązania podatkowego.