Niezarobkowe kopiowanie drogich przedmiotów na wlasny użytek

• Autor wątku Autor wątku ciekawy_konrad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ciekawy_konrad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Serdecznie proszę o klarowną poradę.
Opis problemu:
Czy samodzielne wykonanie wiernej kopii przedmiotu (np stołu rzeźbiarskiego, tzw strugnicy) - zapewne chronionej prawami autorskimi i patentowymi tylko i wyłącznie na wlasny użytek jest legalne? Dodam że ta kopia jest na tyle wierna ze uwzględnia unieszczenie loga samego producenta orginalu w przewidzianym na nie miejscu. Owa rzecz nie jest produkowana masowo nie ma tu mowy o zarobkowej działalności kosztem producenta
Czy z punktu widzenia prawa jest to jego jawne łamanie? Lub inaczej czy prawo tego zabrania?

ciekawy_konrad napisał:
... Czy samodzielne wykonanie wiernej kopii przedmiotu (np stołu rzeźbiarskiego, tzw strugnicy) - zapewne chronionej prawami autorskimi i patentowymi tylko i wyłącznie na wlasny użytek jest legalne?...
Tak.

A czy mogę się pochwalić swoim dziełem w internecie robiąc mu zdjęcie? Oczywiście zaznaczę ze jest to kopia która sam wykonałem wzorująć się na orginalnych produkcie. Czy producent może mieć do mnie ewentualne pretensje?

A czy może Pan wskazać jakąś podstawę prawną stanowiąca podparcie mojego pierwotnego pytania (1 post). A jeśli chodzi o drugie pytanie to sądziłem ze jeśli producent poprosi o sunięcie zdjęcia i ja to zrobię to problemu nie ma. Mam rację?

ciekawy_konrad napisał:
A czy może Pan wskazać jakąś podstawę prawną stanowiąca podparcie mojego pierwotnego pytania (1 post). ...
Zarówno w odniesieniu do utworów jak i wzorów przemysłowych istnieje dozwolony użytek osobisty - odpowiednio Art., 23. Prawa autorskiego, Art. 115. ust. 1. Prawa własności przemysłowej.
W odniesieniu do wynalazków i wzorów użytkowych prawa uprawnionego dotyczą wyłącznie korzystania w sposób zarobkowy lub zawodowy.
ciekawy_konrad napisał:
... ja to zrobię to problemu nie ma. ...
Wróżbitą nie jestem, uprawniony może być innego zdania.

Ostatnia edycja:
Powrót