Niezawiadomienie o założeniu instalacji LPG w samochodzie

• Autor wątku Autor wątku BBQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BBQ

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Dzień dobry,

03.10 oddałem auto w celu montażu instalacji LPG. Odebrałem je 11.10 (sobota). Krótko po odbiorze auto uległo awarii więc musiałem je oddać do warsztatu gdzie zapewniano mnie o tym, że zostanie naprawione w terminie dwóch - trzech dni, tymczasem jest już u nich od dwóch tygodni... Pozostał mi tydzień do czasu upływu terminu 30 dni na zgłoszenie montażu instalacji LPG, dzisiaj pracownik warsztatu który zapewniał mnie że naprawią w max 3 dni powiedział, że "już będą zamawiać części" (!), więc najprawdopodobniej nie zdążę zawiadomić starostwa i zalegalizować instalacji. Serwis który zakładał gaz powiedział, że powinienem jeszcze wykonać dodatkowe badanie techniczne u diagnosty zanim zgłoszę się do starostwa bo bez tego nie dokonają zmian w dowodzie rejestracyjnym, a nie jestem w stanie tego zrobić bez auta.

Jakie konsekwencje mi grożą w momencie rejestracji auta po terminie? Podobno kara nawet do 1000 zł na podstawie art. 78 ust. 2 pkt 2 Prawa o ruchu drogowym

("2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:
1) zbyciu pojazdu;
2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym.")

Czy jest jakiś sposób żeby uniknąć tej kary? Nie jest to celowe działanie z mojej strony, ale bezczelność, olewawczość i głupota ze strony warsztatu który przetrzymuje mój samochód. Przez te dwa tygodnie wymienili jeden elektrozawór gdzie nawet o to nie prosiłem i nie było to częścią zlecenia, kontakt z nimi jest bardzo, bardzo ciężki bo nie odbierają telefonów, kłamią na temat terminów, kłamią na temat kosztów, w dodatku to jest ASO więc po prostu ręce opadają...

Co robić? Jest sens składania pisma w starostwie z opisem całej sytuacji czy kara jest nie do uniknięcia? Przez te cholerne ASO mam same problemy, nie wiem co zrobić, proszę o pomoc :(

Pozdrawiam

A ASO nie ma u siebie SKP? Często mogą zrobić taki przegląd na miejscu. Jeśli nie to laweta i do SKP. Formalnie nie ma możliwości wydłużyć tego terminu.

Powrót