Niezgłoszona sprzedaż pojazdu - windykacja z OC

• Autor wątku Autor wątku Rurzowy Rzufff
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rurzowy Rzufff

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam taki problem: Otrzymałem informację, że na moje konto zostało zajęte przez komornika z tytułu niezapłaconej składki OC [nie otrzymałem wcześniej ŻADNEGO powiadomienia o zaległości ani przedsądowego nakazu zapłaty].
Od ubezpieczyciela w rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że była to druga rata OC za samochód, który sprzedałem w styczniu, natomiast rata była do opłacenia w kwietniu. Nie jestem w stanie sprawdzić w żaden sposób czy zgłosiłem sprzedaż pojazdu, owej polisy nie ma na moim koncie internetowym u ubezpieczyciela. Z tego co mi wiadomo nawet jeśli ja tego nie zgłosiłem to obowiązkiem nowego właściciela jest przepisanie OC na siebie lub zawarcie nowego, wtedy poprzednia polisa powinna zostać zerwana. Posiadam umowę sprzedaży pojazdu. Co zrobić z ową sytuacją? Złożyć skargę na referendarza z racji na niedostarczanie polecenia zapłaty, a następnie zaskarżyć wyrok z racji na sprzedaż pojazdu?

Na razie to się dowiedz, na jakiej podstawie działa komornik, bo na pewno nie na podstawie "przedsądowego nakazu zapłaty" ani "polecenia zapłaty", z drugiej strony - raczej nie "wyroku".

Zapewne to będzie nakaz zapłaty, ale trzeba się upewnić. Potem sprawdzasz jaki sąd go wydał - tyle u komornika.

A potem do tegoż sądu wnosisz sprzeciw od tego nakazu.

W mojej ocenie zapłacić i zapomnieć. Nie dopełniłeś swoich obowiązków. Nie poinformowałeś ubezpieczyciela o sprzedaży pojazdu w przepisanym czasie. I dostałeś za to rachunek. Nawet jak odkręcisz nakaz zapłaty, to przegrasz sprawę.

Art. 32. Obowiązki zbywcy pojazdu mechanicznego:
1. Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, jest obowiązany do przekazania posiadaczowi, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu, potwierdzenia zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia na piśmie zakładu ubezpieczeń, w terminie 14 dni od dnia przeniesienia prawa własności pojazdu, o fakcie przeniesienia prawa własności tego pojazdu i o danych posiadacza, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu.

A co w przypadku gdy pozew zostanie skierowany na adres korespondencyjny pozwanego, a nie jego adres zamieszkania ?

Mam teraz taka sytuację, że firma windykacyjna kupiła od ubezpieczyciela wierzytelność za jakąś starą składkę OC. Powiadomiłem ubezpieczyciela o zbyciu pojazdu telefonicznie, na email i listem zwykłym, który (rzekomo) nie dotarł, ale ten nadal domagał się zapłaty.
Od lat nie mieszkam pod adresem na który była wykupiona polisa OC i teraz przychodzą wezwania do zapłaty na podany przeze mnie adres korespondencyjny. Nie odbieram tej korespondencji, ale może dojść do wytoczenia powództwa przez firmę windykacyjną i na pewno wskażą w pozwie właśnie taki adres (bo nie mają jak uzyskać prawdziwego adresu zamieszkania) . Jak się przed nimi bronić ?
Czy zawiadomienie wysłane na email i odebrane przez ubezpieczyciela jest skuteczne w myśl wspomnianego art. 32 ?
Czy można w sprzeciwie nie podawać swojego adresu zamieszkania i powołać się na błędy formalne pozwu (brak adresu zamieszkania strony pozwanej) ?

Ostatnia edycja:
Powrót